Az elmúlt 10 év eredménye: a Fidesz miatt már a válság előtt az unió egyik legszegényebb országa volt Magyarország

Az elmúlt 10 év eredménye: a Fidesz miatt már a válság előtt az unió egyik legszegényebb országa volt Magyarország
Az Eurostat felmérése szerint 2019-ben a háztartások életszínvonalát nézve Magyarország volt a harmadik legszegényebb ország az Európai Unióban.

Azt már korábban is lehetett tudni, hogy sajnálatos módon a háztartások olyan anyagi helyzetben vannak, hogy a magyar lakosság nagyjából 10 százaléka nem, vagy csak súlyos áldozatok árán képes megfizetni a közüzemi szolgáltatások olyan szintjét, ami a tisztességes életminőséghez szükséges. Az összkép azonban még megrendítőbb.

A legtragikusabb pedig az, hogy ezek a statisztikák még a válság előtti állapotokat mutatják be. A helyzetet azonban még inkább súlyosbítja az a tény, hogy csupán a magyarok harmada rendelkezik egy hónapra elegendő megtakarítással.

Mindez pedig annak a következménye, hogy a magát családbarátnak hirdető kormány olyan politikát folytat, ami nem a megtakarítások arányát növeli, hanem a kiadásokét. Az Orbán-kormány pedig nem is akar ezen az állapoton változtatni, mivel a válság közepén a családok védelme érdekében eddig csak annyira futotta a Fidesznek, hogy a családügyi államtitkárból minisztert csinált.

Az MSZP szerint azonban mindent meg kell tenni a családok terheinek csökkentése érdekében. Ezért nyújtottuk be azt a javaslatunkat az Országgyűlésnek, amely lehetővé tenné az alapszolgáltatás bevezetését és a rezsidíjak igazságos módon történő csökkentését. Továbbá elengedhetetlennek tartjuk a gyermeket nevelőknél az anyasági támogatás és az alanyi jogon járó családi támogatások (családi pótlék, GYES, GYET) megduplázását és az ellátások értékállóságának biztosítását.

 

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Kapcsolódó párttagok