mszp.hu | Belföld | földeladás parlament | Agrárgazdaság
2015. október 26. 19:34

Az elmúlt 25 év legnagyobb gazembersége - Vitanap az állami földek eladásáról

Az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül a kormány

Gőgös Zoltán, az MSZP vezérszónoka az állami földek tervezett eladását úgy értékelte: a kormány az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségére készül. Mint fogalmazott, az állami szántóvagyon nagy részét elkótyavetyélik. A földeladás szerinte arról szól, hogy a kabinetnek szüksége van az abból várható több száz milliárdos bevételre.

A földértékesítés kormányzati érveire válaszul a szocialista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben több tízezerrel nőtt a földművesek száma. A földművesek kategóriájába ugyanis ma már beletartozik az összes aranykalászos tanfolyamot végzett ember - jelezte.

Hozzátette: a sokszor emlegetett terhelési tilalom azonnal feloldható, ha valaki visszafizeti a rajta lévő hitelt. A képviselő ezek alapján úgy látja, hogy spekulánsokhoz kerülhet a föld. Szerinte a földvagyon nemzeti körből kikerülését azzal lehetne kizárni, ha az állam nem adná el a termőföldet.

Gőgös Zoltán azt is mondta, pártja nem a nagyüzemeket védi, hanem a foglalkoztatottakat. Javasolta egyúttal, hogy ha már eladják a földeket, akkor az önkormányzatok léphessenek be vevőként.

A kormány a spekulánsoknak ágyaz meg

Harangozó Gábor bírálta az értékesítések gyorsaságát, szerinte ennek az az indoka, hogy a földeket odaígérték valakiknek. Értékelése szerint a nagy gazdálkodók iparszerű növénytermesztést folytatva nagy haszonra tesznek szert, miközben a falvakban nincs megélhetés.

Az értékesítéssel az állam lemond arról, hogy ezen folyamatokba érdemben be lehessen avatkozni - vélekedett. A politikus szóvá tette azt is, hogy a bérleti szerződésekről szóló jogszabály-módosítás után két évvel az eladás a téma.

A vitanap MSZP-s hozzászólásai: