Az első lépés a kormányváltásért

Az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé - hangoztatta Mesterházy Attila a szocialista párt szombati fővárosi évértékelő nagygyűlésén.


Mesterházy Attila programjuk alappilléreinek az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte, és szólt arról is, hogy a szocialista kormányok mindegyike jobban teljesített Orbán Viktor kabinetjénél.

A pártelnök a Papp László Budapest Sportarénában tízezer szocialista párttag és szimpatizáns előtt elmondott csaknem egyórás beszédében a nyolc évig tartó MSZP-kormányzás eredményeit sorolva azt mondta: a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is jobban teljesített a jelenleginél. Szerinte a miniszterelnök nem okolhat mást az ország állapotáért, azért Orbán Viktor a hibás. Hozzátette: a Fidesz nem teljesítette 2010-es ígéreteit, "hazudtak, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan".


Kitért arra, hogy megújították az MSZP nemzetpolitikáját, belátva: jobban oda kell figyelniük, segíteniük kell a határon túl élő magyarokat, ehhez pedig jószomszédi viszonyra van szükség a környező országokkal. Ennek alapján hívta meg Victor Ponta román miniszterelnököt - jelezte.

Az MSZP programját ismertetve elmondta: nem követik el azt a hibát, hogy hamis, felelőtlen kampányígéreteket tesznek, de vállalják, hogy az emberek évről évre jobban fognak majd élni a szocialisták kormányzásának köszönhetően.


Botka László, a szocialisták választmányi elnöke kijelentette: "szabadság, szolidaritás, igazságosság: ezek politikánk alapjai. Megújultunk, tanultunk a hibákból." A szegedi polgármester azt mondta: a Fidesz a múlt, a megújult és erősödő MSZP pedig a jövő.

Gúr Nándor alelnök azért bírálta a kormányt, mert a szegényektől elvesz, és a gazdagoknak ad, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pedig azért, mert a fiatalok jelentős részét megfosztja a tudás megszerzésének lehetőségétől. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a szocialista párt "kijött a karanténból", amelybe a 2010-es vereség után került, de még csak félúton van a választási győzelem felé.

A román kormányfő szerint a magyaroknak és a románoknak is látniuk kell, "tudunk együtt élni, lehetünk barátok, és tudunk együtt dolgozni a közös jövőnkért". Lehet, hogy a múlt megosztotta a két országot, de a jelennek és a jövőnek közösnek kell lennie - tette hozzá.

Victor Ponta hangsúlyozta azt is, hogy a populizmus, a szélsőségesség és a demagógia egyaránt rossz a két népnek. Mint mondta, meggyőződése, hogy mind a Romániában élő magyar kisebbség, mind a Magyarországon élő román kisebbség jogait a lehető legnagyobb tiszteletben kell tartani.


Az Európai Szocialisták Pártjának bolgár elnöke szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem érti a demokrácia természetét, úgy gondolja, hogy ő és pártja mindent megtehet, de téved. Szergej Sztanisev beszédében Bojko Boriszov távozó bolgár miniszterelnökhöz hasonlította a magyar kormányfőt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy bár hatalma szilárdnak látszott, Boriszov nem teljesítette az emberek várakozásait, ezért két héttel ezelőtt kivonultak az utcára, és elsöpörték a hatalmát. "Minden önkényuralmi politikusnak ez a sorsa" - jelentette ki.

Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét olyan erős vezetőnek nevezte, akinek van víziója arról, hogyan teljesíthet jobban Magyarország, a szocialista pártról pedig azt mondta: a demokrácia letéteményese.