Észak Online/mszp.hu
2011. október 06. 08:41

Az elszegényedés költségvetése a 2012-es!

Az MSZP szerint jelenlegi formájában tárgyalni sem lenne szabad a jövő évi büdzsét. Alternatívát nyújtanak.

Tárgyalni sem lenne szabad a jövő évi költségvetés tervezetét: ez a törvény ugyanis már a beterjesztése előtt megbukott. Olyan számokon alapul, mint például a 268 forintos euró – ezeknek közük sincs a valósághoz. Az Orbán-kormány által összeállított büdzsé az elszegényedés költségvetése, olyan területekről vesz el forrásokat, ahová még több pénzt kellene tenni, miközben a jómódúak, a gazdagok örömére komoly bevételi lehetőségektől fosztja meg az országot. A szocialisták éppen ezért alternatív költségvetést készítenek, melyben a tehetős emberekre raknának nagyobb terheket, a vállalkozásokra jutó járulékterheket – a foglalkoztatás élénkítése érdekében – viszont csökkentenék. Mindezt Gúr Nándor országgyűlési képviselő, az MSZP megyei elnöke jelentette ki szerdán, Miskolcon.

Mint mondta, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által az elmúlt héten bemutatott tervezet – amennyiben ez így marad – jelentős forrásokat vonna ki az egészségügyből és a munka világából is, világosan megmutatva, hogy az Orbán-kormánynak egyáltalán nem fontosak a kisemberek, azok, akik tisztességes munkával, alacsony jövedelemből próbálnak megélni.

Gúr Nándor szerint hiába jelenti ki a kormányzat, hogy megemeli a minimálbért, ez az adójóváírás kivezetése miatt nem fog plusz forintokat hozni a mindennapjait élő emberek számára, sőt, a gyermektelenek számára éves szinten akár 12 ezer forintos jövedelemcsökkenést is jelenthet.

A politikus rámutatott arra is, hogy a Fidesz – kormányra kerülése előtt – adócsökkentést követelt, viszont amióta kormányoz, legalább tíz új adót vezetett be, vagy a meglévőket megemelte (s ennek nincs vége, az általános forgalmi adó mértékét ugyanis az amúgy is magas 25 százalékról 27-re – Európában a legmagasabbra – emelik).

A fentiek miatt az MSZP alternatív költségvetést készített. Gúr Nándor elmondta: az ebben foglaltak fedezetét alapvetően a kétkulcsos adórendszer visszaállítása jelentené. Az MSZP elképzelései szerint évi bruttó ötmillió forintos fizetés fölött 32 százalék lenne a személyi jövedelemadó; ez olyan pénztömeg, ami lehetővé tenné a kiadási oldal finanszírozását. Szerinte a vállalkozásokat nem a nyereségadó, hanem az élőmunkát terhelő járulékok 3-5 százalékos csökkentésével kell új munkahelyek teremtésére ösztönözni, és az adórendszert úgy kell átalakítani, hogy a dolgozó, gyereket nevelő, átlagos, vagy átlag alatti jövedelműek is hozzájuthassanak azokhoz a kedvezményekhez, amiket most csak a magas jövedelműek élvezhetnek. Az MSZP ezen felül bővítené azoknak az alapvető élelmiszereknek a körét is, melyek a legalacsonyabb, 5 százalékos áfával adóznak.