Az eltűnt adósságmérő nyomában

Az Orbán-kormány állítólag az államadósság csökkentését tartja az egyik legfontosabb céljának. Ezért rakott példátlan, mintegy 3000 milliárd forintos megszorítást a magyar családok nyakába, ezért "paterolta ki" az IMF-et és állítólag ezért vette el három millió magán-nyugdíjpénztári tag 3000 milliárd forintos vagyonát is.

Az Orbán-kormány által három és fél év alatt összehordott adóssághegy ennek ellenére nem akar eltűnni. Ahhoz ugyanis kiszámítható kormányzati politikára, stabil gazdasági környezetre, valódi munkahelyekre, valódi növekedésre lenne szükség.

Ebből a szempontból mindegy, hogy kint van-e még a kormány honlapján az államadósság szintjét mérő számláló, vagy sem. Az adósság csökkenéséről hazudozó fideszes politikusok eddig sem zavartatták magukat a tényektől, és szemrebbenés nélkül beszéltek csökkenő adósságpályáról, miközben az államadósság történelmi csúcsokat döntve ma már mintegy kétezer milliárd forinttal meghaladja a 2010-es szintet.

Azzal, hogy az Orbán-kormány levette a honlapjáról az adósságmérőt, lényegében beismerte: az emberek folyamatos sarcolásával, megtakarításaik lenyúlásával együtt sem volt képes csökkenteni az államadósságot. A beismerés helyes, csak elkésett, és nem is túl egyenes: ezt mondják már jó ideje a független gazdasági szakemberek, és ezt mondja már hosszú hónapok óta az MSZP is. Ezek után kérdezzük: meddig kell még várni a kormány hivatalos beismerő vallomására?

Burány Sándor,
országgyűlési képviselő