mesterhazyattila.hu
2011. szeptember 11. 09:41

Az ember, aki sohasem hazudott

Orbán Viktor, aki sohasem hazudott, azt várja tőlünk, hogy ne a szavai, hanem a tettei alapján ítéljük meg a munkáját. Rendben, miniszterelnök úr! Beszéljenek a szavai helyett a tettei!

Napokat töltött ülésezéssel a héten a kormány és a kormánypárti frakciószövetség. Mit intéztek el?

Először is, a parlamenti választási rendszert igazságtalanabbá teszik a jelenleginél. A Fidesz tudatosan úgy döntött, hogy minél több szavazatnak kell elvesznie, s hogy eltorzítják a rendszert. A választási eredmény a jövőben kevésbé fejezi majd ki a leadott szavazatok arányát, mint most.

Eldöntötték továbbá, hogy milyen konkrét intézkedésekkel cincálják szét a bírósági rendszert. Az igazságszolgáltatásának azt az ágát, amelyet eddig a Fidesz még nem hajtott uralma alá. Emellett döntöttek az önkormányzatiság kivégzéséről. Az iskolák és egészségügyi intézmények állami felügyelet alá vonása teljesen kivonja a helyiek kezéből az intézmények felügyeletét. Olyan iskolákról, rendelőkről, kórházakról van szó, amelyekre a települések hatalmas áldozatok árán sok pénzt költöttek. Most ezeket az állam magához vonja, közben viszont az önkormányzatok által a rendszerekbe forgatott pluszforrásokat a kormány képtelen pótolni. A helyzet nagyon úgy fest, hogy lesznek állami intézmények, de nem lesz rájuk pénz, továbbá lesznek névleges önkormányzatok, de valójában a megyei és járási helytartók - mind fideszes politikusok - tartják majd kézben a helyi ügyeket. Az egész országot betagolják a Fidesz pártgépezetébe.

Ha ez nem volna elég, tovább zajlik az oktatási rendszer szétdúlása. Az oktatási államtitkárság egyes javaslatai 50, mások inkább 100 évvel vetnék vissza a magyar közoktatási rendszert. A pedagógusok életpálya-modelljére pedig a forradalmi gazdaságpolitika nem tud pénzt adni. Se intézményfenntartásra, se béremelésre nem jut majd pénz a következő években. Jól nézünk ki.

Amit meg a költségvetés és a gazdaságpolitika kapcsán művel a kabinet, azt lassan már minősíteni sem lehet. Két teljes napot szántak arra, hogy az idei költségvetésben tátongó 100 milliárdos lyukat betömjék, mégsem sikerült. A beharangozott 40 milliárd forint értékű áfa-behajtásra mifelénk azt mondják, hogy "hasszám". Semmiféle magyarázat nincs arra, miért pont ennyi pénzt remélnek a szigorúbb beszedéstől (amire persze nincs ember a NAV-nál), s mire alapozzák azt a várakozást, hogy ezt a pénzt ténylegesen be is lehet majd szedni.

Fontos látni: a kormány egyebet sem tud tenni a költségvetési politikában, csakis az elődei, meg az emberek által felhalmozott pénzt elkölteni. Hiszen miből csökkent Orbán Viktor államadósságot? A devizatartalékból és az elrabolt magán-nyugdíjpénztári vagyonból. Orbán Viktor bejelentése az adósságcsökkentés kapcsán semmi másról nem szól, mint hogy kitűnően el tudja költeni mások pénzét. Pontosan tudjuk, hogy a nyugdíjvagyon elkobzása nélkül 7 százalékos hiány lenne az idei költségvetésben. Így gazdálkodik az Orbán-kormány.

Mivel a miniszterelnök kérésére következetesen csak a tetteit és nem a szavait figyeljük, ezért hivatalosan is kijelenthető, hogy Orbán Viktor az adóemelés kormányát vezeti. Hiszen emelkedik a jövedéki adó és a dízelolaj adója. Ez bizony tovagyűrűzik a gazdaságban, további áremeléseket okoz a feketegazdaság malmára hajtva a vizet. Mondhat bármit Matolcsy György, beszélhet kompenzációról Szijjártó Péter, a tett, amire figyelni kell: adóemelés.

Közgazdászok sora figyelmeztet arra, hogy 2012 már nem vészelhető át a jelenlegi gazdaságpolitikai nyomvonalon haladva. A kormány, meg a kormánypárti frakciók azonban nem foglalkoznak a jövő évvel. Lazán hágják át a saját maguk által hozott törvényt, miszerint augusztus végére el kell juttatni a Költségvetési Tanácshoz a költségvetés tervezetét. Még tervezet sincs! Csak egy röpdolgozat, amelyben nincsenek számok. Ez komolytalan, méltatlan, felelőtlen.

A hét csúcspontja azonban alighanem a devizahitelesek végtörlesztésével kapcsolatos bejelentés volt. Értem én, hogy a Fidesz feltette a "fizessenek a bankok" című lemezt, de közben megint bedönti a forintot, nehéz helyzetbe hozva százezreket egy ostoba ötlet miatt. Ha mégis megvalósítanák ezt az őrültséget, azzal lehetetlenné tennék, hogy a bankok finanszírozzák a hazai vállalkozásokat. E nélkül pedig marad a növekedés Matolcsy György által elért szintje, a kerek nulla.

A tettek tehát beszédesek, figyelünk is rájuk. Dilettantizmusról, arroganciáról, felelőtlenségről, háborús logikáról beszélnek. Egész Magyarország érdeke, hogy a demokraták megállítsák ezt az esztelen háborúskodást.