mszp.hu | Belföld
2020. július 03. 18:47

Az emberek a Lánchidat választották a fényűző tűzijáték helyett

Az emberek a Lánchidat választották a fényűző tűzijáték helyett
Egyetlen hét alatt sokezren írták alá az MSZP íveit és dobtak be egy-egy kupakot a gyűjtőpontokon jelezve, hogy a Lánchídra és ne rakétákra költsön a kormány.

Kinyíltak az urnák, nyilvánossá vált az emberek véleménye – ismertette Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke péntek délután, kampányzáró online sajtótájékoztatóján.

„Választ kaptunk arra a kérdésre, hogy a budapestiek rakétákat szeretnének, vagy egy felújított Lánchidat, úgy, ahogy Széchenyi István és úgy, ahogy a Hídegylet tagjai a XIX. század közepén ez megálmodták” – jelentette be Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke, és megköszönte munkatársainak a sikeres kampány lebonyolítását.

„Néhány órával vagyunk túl azon a gyalázatos szavazáson, ahol a fideszes többség elfogadta a bosszú és a revans költségvetését, mivel a kormány semmit sem tanult 2019. október 13-a üzenetéből, hogy Budapesten, és az ország jelentős részén nem kértek, nem kérünk a NER hatalmából” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, egy olyan költségvetést fogadtak el, ami az embereket cserben hagyja, az önkormányzatokat pedig ellehetetleníti. „Tették ezt úgy, hogy Budapest főpolgármestere, aki az ország legnagyobb legitimitásával rendelkezik – hiszen közvetlenül egyetlen magyar politikusra sem adnak le annyi szavazatot, mint Budapest főpolgármestere –, reggel figyelmeztette a magyar kormányt, hogy ez a költségvetés elfogadhatatlan.

Ott álltak más polgármesterek is, akik ezt megerősítették” – emlékeztetett. „De a választók nem felejtenek, felelniük kell majd ezért a gyalázatos költségvetésért” – tette hozzá az MSZP pártigazgatója.

Molnár Zsolt megerősítette, ha a kormány egyetlen fillért sem ad, a budapesti városvezetés Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Tüttő Kata főpolgármester-helyettessel akkor is felújítja a Lánchidat. „Ez a híd a nemzet egyik legfontosabb szimbóluma, ezért különösen gyalázatos, hogy a jelenlegi magyar kormány politikai csatározásokra használja ezt az ügyet” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

Az MSZP budapesti elnöke méltatta a budapesti választók bölcs döntését és megköszönte a mellette álló Horváth Csaba kiállását a hídért. „Jól döntöttek, amikor október 13-án felhatalmazást adtak a Karácsony Gergely-vezette szövetségnek, és jól döntöttek, amikor Zuglóban Horváth Csabát polgármesternek választották, aki Tüttő Katával együtt a Fővárosi Közgyűlésben sokat tesz azért, hogy a Lánchíd ügye helyes irányt vegyen. És köszönöm a budapesti választóknak azt a sokezer kupakot, és azt a sokezer aláírást, amellyel kifejezték a véleményüket, hogy rakétát szeretnének vagy Lánchidat”.

Végezetül Molnár Zsolt a nemzet egységének jelentőségéről és pártjának az iránti elkötelezettségéről szólt. „Mi, budapesti szocialisták, sőt az egész Szocialista Párt, az emberek pártján állunk, érezzük a felelősséget, és mindent megteszünk azért, hogy a nemzet egysége helyreálljon, ha nem előbb, akkor 2022-ben. Az országgyűlési választások után ez a Híd majd nem elválaszt budapestieket nem-budapestiektől, határon innenieket határon túliaktól, hanem összeköti a nemzet valamennyi tagját, hiszen a Széchenyi Lánchíd az egyik legfontosabb szimbólumunk”.