mszp.hu | Belföld | Egészségügy
2024. március 18. 15:50

Az emberek egészsége nem lehet politikai játszmák tárgya

Az emberek egészsége nem lehet politikai játszmák tárgya
Hiszékeny Dezső hétfői parlamenti felszólalásában arról beszélt, hogy Pintér Sándor belügyminiszter azzal, hogy eltörölné a gyógyszerészeti jelenlétet a patikákból, a gyógyszerészeti kontrollt, a betegbiztonság garantálását próbálja kinyírni az ellátórendszerből. Az MSZP szerint a betegek érdeke kell, hogy érvényesüljön, nem pedig a cégek, vagy új, a kormány által „összegründolt” projekt társaságok érdeke.

Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője interpellációt nyújtott be Pintér Sándor belügyminiszternek: „Mi az oka annak, hogy hirtelen nem tartják fontosnak a gyógyszerészek személyes jelenlétét a gyógyszertárakban?” – címmel. Az MSZP országgyűlési képviselője felszólalásában elmondta, hogy ma Magyarországon közel hétszázezer embernek jelenthet problémát a gyógyszerek kiváltása, mert az adott településen nincs gyógyszertár. Arról is beszélt, hogy nem ez az egyetlen szolgáltatási és közszolgáltatási rendelellenesség.

„Több mint százezer gyermek van egészségügyi ellátás nélkül, mert egyszerűen nincs háziorvosuk” – fogalmazott Hiszékeny Dezső.

A kormány az összeomlás szélére sodorta a közlekedést, célozva a MÁV és a menetrendek viszontagságaira. Tönkretették az egészségügyet is, hiszen ma már akár fél évet is kell várni még a legalapvetőbb vizsgálatokra, mint például egy hasi ultrahang.

„Ezek mind olyan közszolgáltatások melyeknek a megszervezéséért fizetünk önöknek. Adót fizetünk, ebből kellene önöknek ezt színvonalasan megszervezni, de képtelenek rá” – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője.

Hiszékeny Dezső emlékeztetett, hogy a belügyminiszter kiadta a rendeletét arról, hogy májustól a gyógyszertárakban nem kell majd gyógyszerészeknek lennie. „Az ember ilyenkor, arra tud gondolni, hogy valakinek elgurult a gyógyszere? Mi jöhet még? Az épületeket, hidakat mérnökök nélkül tervezik, építik és a villamost is az vezeti aki arra jár és van egy B kategóriás jogsija? „Az emberek egészsége nem játék, és nem lehet politikai játszmák tárgya.” 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP)] hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegek számára” – és ez szerepel a magyar egyetemek dékánjainak közös állásfoglalásában is. A betegek vélhetően nem azt a színvonalú ellátást kapják majd, mint amire szükségük van. A gyógyszerészek jelenléte garancia a szakmai szempontok szempontokkal szemben is a betegek érdeke érvényesüljön. 

"A betegek érdeke érvényesüljön! Nem a cégek, új, önök által „összegründolt” projekt társaságok érdeke. Ezt a gyógyszerészeti kontrollt, a betegbiztonság garantálását próbálják most kinyírni az ellátórendszerből."

Hiszékeny Dezső az alábbi kérdéseket tette fel:

  1. Mi az oka annak, hogy hirtelen nem tartják fontosnak a gyógyszerészek személyes jelenlétét a gyógyszertárakban?
  2. Hogyan biztosítja a betegek ellátásának biztonságát az intézkedés?
  3. Hogyan biztosítják a szakmai kontrollt a gyógyszertárakban gyógyszerészek nélkül?

Kapcsolódó párttagok