mszp.hu | Belföld
2022. január 27. 15:27

Az emberek megélhetést és elszámoltatást várnak az új kormánytól

Az emberek megélhetést és elszámoltatást várnak az új kormánytól
Több millió munkavállaló és családjaik joggal várják el azokat az azonnali, illetve hosszú távú intézkedéseket, melyek után a munkájukért cserébe végre mindig nyugodtan várhatják majd a következő hónap elejét.

A megélhetés kulcsa a tisztességes adórendszer – húzta alá Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettese, az Egységben Magyarországért munkaügyi szakpolitikusa, szakszervezeti kapcsolattartója csütörtök reggel a Klubrádió „Reggeli gyors” című műsorában.

A közös ellenzéki munkaügyi programról kérdezve elmondta, egyetértés van a pártok közt abban, hogy a munka világában is szükség van fékekre és egyensúlyokra, a munkáltatók és a munkavállalók közt, illetve vissza kell állítani az érdekegyeztetést a jelenlegi „ítélethirdetés” helyett.

Kiemelte az SZJA-rendszer igazságosabbá tételét és a minimálbéresek adójóváírásának visszavezetését is. „A minimálbér adómentes lesz, sőt egészen a minimálbér másfélszereséig úgy fogjuk megalkotni az adójóváírást, hogy mindenkinek több marad a tárcájában”.

„Az sem fordulhat elő” – utalt a tanárok és a közszféra más szereplőire is –, „hogy a köz szolgálata egyet jelentsen a dolgozói szegénységgel!” – emlékeztetett Komjáthi a pedagógusok 160.000-es fizetésére.

Kérdésre elmondta, nem volt nehéz még a sok pártból érkezett stábbal sem összerakni a közös ellenzéki munkaügyi programot, mert Márki-Zay Péter és szakértői is jól ismerik az ország helyzetét, ezért a legtöbb pont egyértelműen adta magát mindenki számára

 A választási kampányról főbb csapás irányairól elmondta, a Magyar Szocialista Párt politikusai azokkal már járják is a vidéket. „Ott vagyunk nemcsak lakossági fórumokon, zárt helyeken, de kint az utcán is, és mindenhol ugyanazok a témák: az elszámoltatás és a megélhetés. Az emberek tudják azt, hogy ami hiányzik az egészségügyből, ami hiányzik az ő saját pénztárcájukból, az asztaluktól, azt a pénzt Orbánék ellopták” – mondta el.

Az elszámoltatás és a gazdaság rendbetételének megvalósításának kapcsán elárulta, a jelenlegi adatok alapján látszik, hogy az új kormány rendkívül negatív költségvetést fog átvenni. „Az első lépések a minimálbér adómentessé tétele és az azonnali átcsoportosítások lesznek” – mondta el és hangsúlyozta, a modellszámításokat az Egységben Magyarországért szövetségben dolgozó kiváló szakemberek [például Király Júlia, Surányi György és Bod Péter Ákos] végzik, így van lehetőség a megvalósításra.
„Állunk elébe a feladatnak, és meg fogjuk oldani!” – ígérte végezetül.

Kapcsolódó párttagok