MTI/mszp.hu | Belföld | parlament országgyűlés
2013. május 27. 17:57

Az emberek rosszabbul élnek, mint a kormányváltáskor - Országgyűlés

Orbán három éve, árfolyamrögzítés, pénztárgép-csere, "rabszolgamunka törvénykönyve", szakképzési rendszer problémái, árvízi védekezés, trafikmutyi, cukorbetegek, szúnyoginvázió. Ülésezett a parlament.

Az MSZP a kormány eddigi hároméves tevékenységét bírálta

Józsa István a kormány három évéről szólva azt mondta: annak egyenlege negatív, az emberek lényegesen rosszabbul élnek, mint a kormányváltáskor. Ennek okai közé sorolta a jogállam lebontását valamint az elhibázott gazdaságpolitikát.
    
Utóbbiról szólva közölte: évek óta nem növekszik a gazdaság, és bár munkahelyteremtést valamint beruházásokat ígértek, csökkent a munkahelyek száma, az ipari termelés és a beruházások is visszaestek. Még az utolsó független médiumokat is tönkre akarják tenni a kormány  médiaadóval - fogalmazott meg egy újabb bírálatot.
    
Szerinte a kormány "állami szinten intézményesített, törvények által szentesített korrupciót vezettek be, a közpénzekkel való gazdálkodást átláthatatlanná tette".

Árfolyamának rögzítéséről szóló javaslat tárgyalása

Simon Gábor szerint van még lehetőség, hogy a devizahitelesek megsegítését célzó eszközök bővüljenek. Az előterjesztés egy lehetőség, hogy ne csak toldozgassák-foldozgassák a jogszabályt, hanem az árfolyamgát intézménye folyamatosan létezzen, amíg a devizahitelezés problémája fennáll - mutatott rá, és azt kérte ne halogassák a magáncsőd intézményének bevezetését, arra már évek óta várnak.

Kinek lesz üzlet a kötelező pénztárgép-csere?

Tóth Csaba felidézte, hogy a nemzetgazdasági tárca decemberben tette közzé a pénztárgépekről szóló rendelettervezetet, és a vonatkozó a hatásvizsgálat szerint a cserére 17 milliárdot fordít a kormány. A szocialista politikus kitért arra is, hogy 50 ezer forintos támogatást nyújt a kormány a vállalkozásoknak, de a kedvezményezettek körét meglehetősen szűkre szabták. Szerinte az átgondolatlan bevezetés, a folyamatos határidő módosítások azt eredményezhetik: nem folyik be az idén remélt 95 milliárdos pluszbevétel, és úgy látta, nem mindenkinek sikerül majd határidőre beszerezni az új gépeket.
    
Azt kérdezte, hogy honnan pótolják a kieső adóbevételt, az átálláshoz biztosított állami támogatást elegendőnek tartják-e, és kinek lesz üzlet a kötelező pénztárgép-csere?

Mikor vizsgálják felül a "rabszolgamunka törvénykönyvét"?
    
Nyakó István azt kérdezte: a kormány hajlandó-e felülvizsgálni és visszavonni dolgozókat kizsákmányoló és jogfosztó intézkedéseket, készül-e a kabinet szeptemberben a szakszervezetekkel való tárgyalásra és a sztrájk jogát visszaadja-e a dolgozóknak. A képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy 2013. május 1-jén három szakszervezeti konföderáció bejelentette egyesülési szándékát és terítékre került a "rabszolgamunka törvénykönyve" újratárgyalásának szándéka is. Úgy vélte: a kormány dolgozókkal kapcsolatos intézkedéseit a tőke írja, a "nemzeti burzsoáziának" nagyobb beleszólása van az ilyen kérdésekbe, mint a dolgozók által választott szakszervezeti vezetőknek.

A szakképzési rendszer problémáiról beszélt az MSZP

Sós Tamás arról beszélt, hogy a kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara három évvel ezelőtt nagyratörő terveket fogalmazott meg a szakképzés átalakítása kapcsán. Ennek során elhatározták, hogy megnövelik a gyakorlati órák számát, három éves szakképzési modellt vezetnek be és 35 százalékra növelik a középfokú oktatáson belül a szakképzés arányát.
    
Azóta viszont a cégeknek csak két százaléka foglalkozik a szakképzéssel, miközben már a vizsgáztatást sem tudják megszervezni. Az írásbeli vizsgák előtt ugyanis 700 helyen hiányos volt a vizsgabizottság - hívta fel a figyelmet.

Az MSZP az árvízi védekezésről kérdezte a kormányfőt

Szekeres Imre arról kérdezte Orbán Viktort, mit kíván tenni a kormány a Tisza-völgyben élő 1,6 millió ember árvízi biztonsága érdekében.

Vonják vissza a trafikpályázatot

Varga László szerint politikai döntések születtek trafikügyben. Közölte: Miskolcon is a koncesszió jelentős részét fideszes politikusok családtagjai nyerték, a visszaélést bizonyítja szerinte, hogy pénteken Nánási-Kocsis Norbert helyi fideszes politikus bejelentette: családtagjai nem írják alá a koncessziós szerződést. Feltette a kérdést: van-e értelme a további magyarázkodásnak? Nem kellene inkább érvényteleníteni az eljárást?

Meddig kísérletezik a tárca a cukorbetegekkel?

Nemény András arra kérdezett rá: kísérletezik-e még a cukorbetegekkel a szaktárca. Eredménynek nevezte, hogy a legsúlyosabb betegekre vonatkozó korábbi, szigorú előírásokat eltörölték, de a cukorbetegek nagy tömegénél még mindig nem veszik figyelembe az egyéni élethelyzetek különbözőségét - mondta, és azt javasolta: ne legyen automatikus a támogatás megvonása, ha nem tudják az elvártakat teljesíteni a betegek.

Felkészült a kormány a szúnyoginvázióra?

Pál Béla azt akarta megtudni, hogy a kormány felkészült-e a szúnyoginvázióra. Hangsúlyozta, hogy a szúnyogok olyan területeken is megjelentek, ahol korábban nem voltak jellemzőek, például Budapest belvárosában. Emellett a csapadékos időjárás is azt előlegezi meg, hogy idén nagy számban fognak feltűnni a szúnyogok.