2012. április 21. 09:17

'Az emberek sem nyomorogni, sem félni nem szeretnek'

Ma már nincs olyan elemző, aki szerint 2014-ben az MSZP nélkül le lehetne váltani a Fideszt, s ez óriási eredmény – jelentette ki Lukács Zoltán azon a fórumon, melyet Nyergesújfalun tartott. Az MSZP Komárom-Esztergom megyei elnöke, parlamenti frakcióvezető-helyettese szerint pártjának úgy sikerült erősödnie, hogy közben kivált belőle egy másik párt. Eközben a Fidesztől elfordult a 2010-es támogatók mintegy fele, másfélmillió ember. Lukács szerint mindez Orbán Viktor konfliktusos politizálásának a következménye. „A jelenlegi kormányzat azt sugallja, mintha valamifajta világméretű baloldali összeesküvés zajlana ellenük. Csak épp azt felejtik el közölni, hogy az általuk ellenségként kezelt Európai Unió vezető pozícióiban is szinte kizárólag jobboldali politikusok ülnek. Csak épp ők – a Fidesszel ellentétben – tisztelik a demokráciát.” –jelentette ki az MSZP megyei elnöke.

Lukács egy hallgatói kérdésre kifejtette: a jelenlegi rendkívül rossz gazdasági helyzet a Fidesznek arra a gazdaságpolitikai tévedésére vezethető vissza, mely szerint ha az egykulcsos adóval a tehetősebb családoknál még több pénzt hagynak, akkor az a belső fogyasztás révén majd felpörgeti a gazdaságot. „Orbánék nem voltak hajlandóak tudomásul venni, hogy azért, mert valakinek százezer forinttal több lesz a zsebében havonta, nem fog nyolccal több zsemlét venni, vagy még egy autót vásárolni. Ezt a többletet a gazdagok megtakarításokba fektetik, és még jó, ha ezt nem külföldön teszik” – mutatott rá Lukács, kiemelve: az áfakulcs 27 százalékra történő emelése, az energiaárak elszabadulása mind-mind az egykulcsos adóhoz való görcsös ragaszkodás következménye.

A fórumon szóba került az is, hogy miként befolyásolhatja az új választójogi törvény a 2014-es eredményeket. Lukács szerint a kis pártok indulását szinte lehetetlenné tette a Fidesz azzal, hogy feleannyi idő alatt kell dupla mennyiségű ajánlószelvényt összegyűjteni. „Ez nagyon elkeserítő, mivel a demokratikus jogokat csorbítja. Hasonlóképp a Fideszt segíti a kompenzációs rendszer átalakítása, mely szerint a vesztesre adott szavazatok elvesznek, míg a győztes oldalán elkönyvelt voksok az országos listára kerülve kétszeresen is hasznosulnak. A választókörzetek átrajzolása sem az ellenzéknek kedvez. Ennek ellenére én nem értek egyet azokkal, akik szerint a Fidesz leválthatatlan. Olyan választási rendszert ugyanis még nem találtak ki, ahol a kevesebb szavazatot gyűjtő pártot ki lehet hozni győztesnek. Nem lesz könnyű a Fidesz elkergetése, de azt is látni kell, hogy soha nem volt még ilyen nagy a kiszolgáltatottság és a félelem. Márpedig az emberek sem nyomorogni, sem pedig félni nem szeretnek. Kedvező jelek pedig már most vannak: Komárom-Esztergom megyében például a biztos pártválasztók körében a szocialista párt már megelőzi a Fideszt – mondta Lukács.

Arra a fölvetésre, miszerint jelenleg igen nagy a bizonytalan szavazói réteg, a politikus azt felelte: a választásra jogosultak jelenleg közönyösnek tűnő 40-50 százalékának felét meg lehet szólítani. Szerinte jelentős azoknak az aránya, akik most félnek bevallani pártpreferenciájukat, de 2014-ben véleményt mondanak majd a szavazatukkal a jelenlegi kormányzásról. A civil szervezetekről Lukács kijelentette: fontosnak tartja ezeket, de azt mindenkinek látni kell, hogy a politikusok nélküli politika a gyakorlatban megvalósíthatatlan. „Az itt Nyergesújfalun még nem old meg semmit, hogy egy civil mozgalom egy fővárosi rendezvényre nagy tömegeket képes mozgósítani. Mindez persze impozáns látvány, de ha egy szervezetnek nincs szakmai, szervezeti és politikai kompetenciája, akkor mindez nem ér semmit.”

A fórumon a hallgatóság soraiban többen keményen kritizálták a vasúti menetrend kormányzati megcsonkítását. Lukács Zoltán erre azt felelte: a tömegközlekedés valóban átalakításra szorul, de ami most zajlik, az egyáltalán nem az ésszerűség irányába mutat. „Hiába mondják, hogy nem szüntetnek meg egyetlen szárnyvonalat sem, hisz ahol csak két vonat jár, egy reggel és egy este, az a vonal szinte már csak virtuálisan létezik” – mondta a politikus.

A közönség részéről az is felvetődött, nem lehetne-e abban segíteni a kisebb településeket, hogy saját buszjáratot tartsanak fenn, jóval olcsóbban, mint amennyibe egy vasúti szárnyvonal fenntartása kerül. Lukács Zoltán erre úgy reagált: előfordulhatnak olyan esetek, amikor valóban ez lenne a gazdaságos megoldás, ám manapság, amikor a kormányzat inkább elveszi az önkormányzatok vagyonát, a kis településeknek még a fűtés vagy a villanyszámla kifizetése is szinte megoldhatatlan anyagi terhet jelent. „Fejleszteni, költségeket racionalizálni csak ott lehet, ahol a helyiek dönthetnek a saját sorsukról. A Fidesz azonban ennek épp az ellenkezőjét építi ki: mindent államosítanak, minden pénzt lenyúlnak, s ezzel valójában a demokráciát építik le” – zárta a fórumot Lukács Zoltán.