mszp.hu | Belföld
2020. április 01. 16:13

Az emberekért van a gazdaság, és nem fordítva!

Az emberekért van a gazdaság, és nem fordítva!
Napokon belül sokan, akik a koronavírus okozta válság miatt elveszítették a munkájukat, effektíve éhezni fognak.

Míg a kormány védelem helyett azt tanácsolja az utcára kerülő tömegeknek, hogy gyorsan keressenek új munkát, az MSZP arra szólítja fel a kormányt, hogy a többi országhoz hasonlóan haladéktalanul kezdje meg a bértámogatást – erről tartott online sajtótájékoztatót Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, és dr. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese szerdán, Budapesten.

A héten több tízezer, de később több százezer ember fogja átélni az elbocsátások miatti nyomasztó stresszt és kilátástalanságot, köztük rengeteg szülő és fiatal – hívta fel a figyelmet Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, aki elmondása szerint hatgyermekes családapaként jól ismeri a múltból az anyagi- és annak nyomán a létbiztonság veszélybe kerülésének érzését. Elmondta, őket pártja szerint teljesen magára hagyta a kormány.

„A jövő héttől tízezrek nem tudnak lakbért és rezsit fizetni, nem tudják fizetni a netet, a mobilt, rendezni a család költségeit. Tömegek fognak kilátástalan helyzetbe kerülni, vagy eladósodni és elszegényedni (…) hiába a beígért gazdaságélénkítő program, félő, hogy már a jövő héten sokaknak késő lesz” – mondta a szocialista politikus.

Elmondta, a Magyar Szocialista Párt azt várja a kormánytól, hogy ne hagyja utcára kerülni a magyar munkavállalókat, védje meg a munkahelyeket, segítsen a bajba jutott cégeknek a munkabérek kifizetésében és vállalja át a fizetések legalább 80%-át, ahogy ezt a környező országokban tették.

„A magyar dolgozók nem kérnek többet, de nem is érik be kevesebbel, mint, a szlovák, a román vagy a cseh munkavállalók! (…) Nem gazdaságélénkítő programot, hanem esélyprogramot kérnek arra, hogy túléljék a krízist és dolgozhassanak. Ennek tartalmaznia kell a munkavállalók fokozott védelmét bérátvállalással, azaz a munkájukat elvesztett honfitársaink és családjaik pénzügyi támogatását.” – sorolta Komjáthi.

Emlékeztetett a Magyar Szocialista Párt öt követelésére:

 • Béremelést és védőfelszerelést az egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak
   
 • Növeljék a munkanélküli ellátás időtartamát 9 hónapra, összegét minimum nettó 100.000 forintra.
   
 • Vezessenek be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, és védőfelszerelésekre, fertőtlenítőszerekre
   
 • Csökkentsék azonnal a gáz és az energia árát
   
 • Legyen azonnali nyugdíjemelés; a nyugdíj-kiegészítést áprilisban fizessék ki, és a kormány védje meg a magyar forint értékét.


Nem kampány van, hanem járvány, tehát azonnali intézkedéseket várunk” – zárta szavait Komjáthi Imre.

Szakács László elmondta, amíg Sanda Tamás, államtitkár azt válaszolta megkeresésére, hogy „ha valaki elveszíti a munkáját, abban kell segíteni őt, hogy minél hamarabb munkát találjon”, ez a mostani helyzetben kivitelezhetetlen. Jelezte, rengetegen fordulnak most az MSZP-hez, akik akarnak dolgozni, csak nem tudnak, hogy képviseljék az érdeküket.

„A környező országokban, Romániában, Szlovákiában, Szlovéniában, Horvátországban, Ausztriában, Csehországban, mindenhol az állam vállalja azt, hogy megfizeti a béreknek 60-75%-át azért, hogy megőrizzék a munkahelyeket. Ezt javasoljuk a magyar kormánynak is, hogy ezt az intézkedést vezesse be, minél kevesebb munkahely szűnjön meg, minél kevesebb család maradjon jövedelem nélkül”- mondta, és hozzátette, ma Magyarországon öt családból négynek nincsenek megtakarításai, folyamatos jövedelmük biztosítása tehát létkérdés.

„A cégeknek pályázati úton kívánnak majd jövő januártól biztosítani forrásokat, amikből ki lehet fizetni a munkavállalókat. Jövő januárig azonban senkinek nincs ideje. Nem a cégeknek, hanem direktben az embereknek kell odaadni azt a pénzt, ami biztosítja az ő megélhetésüket. Megmarad a munkahely és megmarad a belső fogyasztás is akkor, ha ezt maga a munkavállaló kapja meg” – hangsúlyozta Szakács.  

„Az emberek és a munkások felé kell fordulni és az ő zsebükbe beletenni azt a munkabért, amit most a cégek nem tudnak kifizetni. Mi azt gondoljuk, hogy az emberekért van a gazdaság és nem fordítva: ez a mi javaslatunk és ezt képviseljük”! 

Kapcsolódó párttagok