mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. május 25. 23:23

Az embereket segítsék a költségvetésben lévő források!

Az embereket segítsék a költségvetésben lévő források!
„Elképesztő” a pénzbőség a költségvetésben, az MSZP-nek pedig az lenne fontos, hogy ez a rengeteg pluszforrás ott segítsen az embereknek, ahol nekik szükségük van rá, „ne megint a fideszes oligarchák gazdagodjanak” – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke, a SpiritFM keddi adásában.

„Nekünk az a fontos, hogy az embereknek legyen könnyebb az elkövetkezendő időszakban, és leginkább azoknak, akiknek alacsony a nyugdíjuk vagy alacsony a fizetésük” – mondta az MSZP filozófiájáról a rádió Aktuál című műsorában.

Bőven beleférnének a költségvetésbe az MSZP javaslatai a minimálbér adómentessé tételére, az alacsony fizetések és nyugdíjak felzárkóztatására és az élelmiszeráfa csökkentésére – mondta. Az MSZP javaslata az, hogy csökkentsék minden élelmiszer áfáját 18%-ra, az alapvető élelmiszerekét pedig 5%-ra.

Azt mondta: bár a minimálbér adómentességéről szóló javaslatukat lesöpörték a fideszes képviselők és várhatóan az élelmiszer-áfa csökkentését vonatkozót is „elkaszálják”, bízik abban, hogy ez utóbbi talán néhány hét múlva a kormány saját javaslataként „bejön”.

Ezt „az elmúlt években megszokhattuk”; az MSZP ért már el így sikereket: bár a szocialisták korábbi javaslatát nem fogadta el a kormány, saját maga döntött már úgy, hogy csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját – mutatott rá.

A járvány kezdetén az egészségügyi dolgozók egyszeri 500 ezer forintos juttatására vonatkozó MSZP-s javaslatot is lesöpörték, majd később elrendelte a kormány és folyósították ezt az összeget. „Mi ennek örülünk” – mondta az MSZP társelnöke.

Azt mondta: a szocialista párt nem olyan nyugdíjemelést akar, mint ami most van, hanem olyat, amely figyelembe veszi a munkabérek emelkedését is. Ez az úgynevezett svájci indexálás, amit 2010 után eltörölt a fideszes kormányzat. Emiatt a munkabérek jobban emelkedtek, mint az infláció, holott a nyugdíjasok kiadásainak nagy része élelmiszerre megy el, az élelmiszeráraknál pedig kétszámjegyű emelkedések vannak.

Ez „oda vezet, hogy egyre kevesebbet ér a nyugdíj, és egyre többen vannak a nyugdíjasok közül, akik a létminimum alatt élnek” – húzta alá a társelnök.

A Fidesz-kormány „oda juttat többet, ahol már amúgy is van”. A válságban isa saját oligarcháit mentette, és nem segített a munkavállalóknak vagy a munkájukat vesztett álláskeresőknek, akik 3 hónap múltán már semmilyen ellátást nem kaptak.

„Ők úgy gondolják, hogy az 1 %-nak kell, hogy adjanak, a többség, a 99% meg elégedjen meg azzal, amije van” – mondta.

Rámutatott: a kormány mindig a számára kedvező számokat emeli ki. Nem beszél az inflációról, sem a nyugdíjak alacsony mértékéről, sem arról, hogy euróban számolva a magyar minimálbér a legalacsonyabb Európában.

A GDP-emelkedésről beszél, ami magas, „mert a magyar emberek jól és sokat dolgoznak”. „Csak az a baj, hogy ebből a haszonból leginkább a Fideszhez közel állók gazdagodnak és legkevésbé azok a magyar emberek, akiknek szüksége lenne a segítségre”, az alacsony jövedelmük kiigazítására – tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok