Az emberekre kell költeni az uniós pénzt, nem ellopni és szétszórni!

Oktatásra, egészségügyre, munkahelyek létrehozására, az esélyegyenlőség megteremtésére, szociális védelemre, a lakhatási válság megszüntetésére és a nyugdíjasok jobb megélhetésére kell fordítani az európai uniós forrásokat - mondta Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti frakcióvezetője a következő hét év uniós költségvetéséből Magyarországra jutó forrásokról szóló parlamenti vitában hétfőn.

Az MSZP konkrét javaslataiból a párt társelnöke vezérszónoki felszólalásában külön kiemelteaz egészségügyet, a fiatalok munkanélküliségének csökkentésére és életkezdésük segítésére teendő intézkedéseket, beleértve egy bérlakásépítési programot, valamint egy garantált, közvetlenül elérhető alapot az önkormányzatok számára regionális fejlesztésekhez és az egészségügyi szakemberhiány csökkentéséhez.

Szintén kiemelte a gyermekszegénység elleni küzdelmet és egy nagyszabású épületfelújítási programot, mellyel a családok hitel és önerő nélkül korszerűsíthetnék a „Kádár-kockákat” és társasházi lakásokat, melyet az államnak kell szerveznie; valamint a zöldenergia felhasználásához kapcsolódó beruházásokat, mint az uniós költségvetésből Magyarországra jutó források felhasználásának kívánatos céljait.

Hangsúlyozta: Magyarország csak Európával együtt erősödhet.

„Hibát hibára, bűnt bűnre halmoznak! Nincs más megoldás: távozniuk kell!” – mondta a Fideszről, úgy folytatva: „Nap mint nap járatják le a nemzetet, szégyenpadra ültették a magyarságot. A Fidesz elvesztette csatáját Brüsszelben, és elszigeteli Magyarországot a fejlett világtól!”

Felhívta a figyelmet: Magyarország az EU-tól 18,5 ezer milliárd forintnyi pluszforráshoz jut a következő hét évben, ez csaknem plusz 1 évnyi költségvetési pénzt jelent.

„Újabb történelmi lehetőség ez, amely esélyt adhat” a magyar társadalom és gazdaság eltorzított szerkezetének helyreállítására, egy 21. századi, fenntartható, zöld és digitális megoldásokra épülő, versenyképes gazdaság kialakítására és egy igazságos, szabad és szolidáris Magyarország felépítésére is.

„Ezt meg kéne becsülni, nem ellopni, és szétszórni!” – mondta a társelnök.

Mint mondta, „joggal tarthatunk attól, hogy a következő években várható uniós támogatásokat nem az ország és nem az emberek kapják, hanem ugyanúgy el akarja majd lopni a Fidesz-rezsim, mint ahogy eddig tette”.

„Szégyen, hogy Orbán Viktornak és kormányának fontosabb a lopás, mint az, hogy az ország több ezer milliárd forinthoz jusson hozzá! Ez a magyar emberek és az ország elárulása!” – mondta.

Aláhúzta: az uniós jogállamisági feltételeket azonban teljesíteni kell, enélkül „feleslegesen töltjük itt az időt, Magyarország pedig elbukhatja ezt a történelmi esélyt”.

A jogállamiság pedig nem elvont fogalom, hanem„nagyon is konkrét és hétköznapi dolgok” sokasága: hogy az uniós források elköltését független hatóságok ellenőrzik; hogy a hatóságok előtt mindenki egyenlő, és a legfőbb ügyész a korrupciógyanúba keveredett miniszter vagy miniszterelnök ellen is vizsgálatot indít; hogy nem támadják a bíróságokat és végrehajtják az ítéleteiket; , hogy nem szüntetnek meg független újságokat és rádiókat; nem veszik el az egyetemek önállóságát; a Munka Törvénykönyve nem teszi kiszolgáltatottá a dolgozókat; és a szavazáson senkinek nem kell lefotóznia, hogy kire szavazott – sorolta.

Mint mondta, az elmúlt 10 évben a Fidesz leépítette a demokráciát és megszüntette a jogállamot, megélhetési válságba sodorta az embereket és rablógazdálkodást folytat.

„A Fidesz-rezsim az elmúlt 11 évben annyira legyengítette Magyarországot, mintha hazánkat egy külön válság sújtaná” – mondta.

A magyar emberek sokat és jól dolgoznak, emiatt nőtt az elmúlt 10 évben a magyar gazdaság, de „Hiába gürcöl az ország, még a gazdasági növekedés csúcspontján is több mint 2 millió ember élt a létminimum alatt!” – mutatott rá.

Szégyennek nevezte a visegrádi országok legalacsonyabb minimálbérét, hogy a nyugdíjasok jelentős része egyre rosszabbul él; a több mint ötvenféle adót; a csaknem 400 ezer mélyszegénységben élő gyermeket; a szociális ellátórendszer leépítését, a társadalombiztosítás szétverését, az egészségügy padlóra küldését, s hogy a GDP arányában mért államadósság 67 százalékról 81,2 százalékra nőtt.

„A Fidesz adósságot csinált, a pénzt ellopták, a tartozást pedig az emberekkel fizettetik meg! Szégyen és gyalázat!” – mondta a frakcióvezető, külön sérelmezve, hogy a járvány sem változtatott azon, hogy A Fidesz-rezsimet „hidegen hagyja az emberek szenvedése”.

A járványkezelésre kapott teljhatalmat a Fidesz arra használta fel, hogy megváltoztassa a választási rendszert és alaptörvényben rögzítse a közpénzek ellopásának büntetlen lehetőségét, a Gazdaságvédelmi Alap 3600 milliárd forintos keretének háromnegyedét pedig elsikkassza – mondta.