mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. január 19. 10:14

Az emberekre kell most költeni, nem a hosszútávú beruházásokra!

Az emberekre kell most költeni, nem a hosszútávú beruházásokra!
A kormány most mégis 10 milliárd euró hitelt készül felvenni, hogy aztán Moto-GP pályára költse.

A helyben élő emberek helyett közgazdasági szempontból értelmetlen kampányfogásokra költ el megint 3600 milliárd forintot a magyar kormány – erről beszélt dr. Szakács László, az MSZP parlamenti képviselője és Cserdiné Németh Angéla, a DK XV. kerületi polgármestere kedd reggel az ATV Start című műsorában.

„Rengeteg pénzt gyűr maga alá a kormány, készül a választási költségvetés, de látjuk, hogy amire költenek, abból nagyon kevés jut az embereknek. Ha a cégek nem jutnak bevételhez, az emberek pedig nem kapják meg a fizetésüket, vagy csak a felét kapják meg, az nem jó irány” – hívta fel a figyelmet Szakács László.

„A kormánynak abban kellene segítenie, hogy oda kellene adnia a pénzt az embereknek, ahogyan azt látjuk Európában a sokkal erősebb gazdaságokban, mint például Ausztriában vagy Németországban. Ezeket kellene példaként venni” – hangsúlyozta az MSZP gazdaságpolitikai álláspontját.

Cserdiné Németh Angéla ezzel összhangban elmondta, a köztársaságpárti önkormányzatok az emberek segítésére koncentrálnak. Mivel a kormány elvonta a bevételeik nagyobb részét, ezért ebben a költségvetési évben a sporttámogatásokból és a nagyobb beruházásaikból kell visszavenniük. Hogy az emberek megértsék, mi is történik valójában, erről most plakátkampány is indult.

„A kormány politikai szándéka teljesen nyilvánvaló: az önkormányzatok közel vannak az emberekhez, az emberek rájuk haragudjanak, legfőképpen az ellenzéki önkormányzatokra, és a ködbe vesző kormányig ne is jussanak el ezek a dolgok. Nézzük meg, mi várható, ha felveszik a hitelt, majd pedig fejlesztenek belőle: vajon arra van-e szükség, hogy szociális támogatási rendszer működjön egy önkormányzatban, vagy arra, hogy egy Moto-GP pályát éppen most, 2021-ben kezdjenek el megépíteni? Arra van szükség, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalra elköltsenek 82 milliárd forintot, vagy inkább arra, hogy azok az önkormányzatok, amelyek a védekezés első vonalában vannak, megkapjanak minden lehetőséget arra, hogy segítség az állampolgáraikat?” – sorolta az önkormányzatok aggályait.

Szakács emlékeztetett, amikor kötelezővé tették mindenhol a maszkviselést, akkor sem a kormány osztogatta azokat, hanem az önkormányzatok. „Orbán még azt mondta tavasszal: azért nem teszik kötelezővé, mert nem tudják biztosítani a feltételeit. Most hol osztják? Kit fognak megtalálni? Nem Orbánt fent a kolostorban, hanem természetesen a polgármestert és az önkormányzati ügyintézőt, és így majd őrájuk fognak haragudni” – világított rá a szocialista képviselő.

Cserdiné hangsúlyozta, a kormány által előírt feladatokat, még a kormányzati elvonások ellenére is az önkormányzatok teljesítették, ezért a kormányzatnak kutya kötelesség lenne ezeket kompenzálni. Ezzel szemben a kormány igyekszik büntetni a nem-fideszes önkormányzatokat, az Egészséges Budapest Programban például a közársaságpártiaktól elvették a milliárdokat és leplezetlenül átadták a XII. és XVII. Kerületnek.

A köztársaságpárti vidéki települések és nagyvárosok lakosainál ugyanez látszik, mondta a szocialista politikus. „Vidéken ez úgy megy, hogy Székesfehérvár és Győr, két tőkeerős önkormányzat kap pénzt, Pécs pedig még most is vissza kell fizesse azt a hitelt, amit még a fideszes önkormányzat korábban felvett, még az önkormányzati választások előtt. Ezzel pedig nem a polgármesterek, hanem mindig a lakosok kapnak kevesebb szolgáltatást, ez a legnagyobb probléma” – nyomatékosította dr. Szakács László.