mszp.hu | Belföld
2020. április 23. 12:09

Az emberekről kellene szólnia a válságkezelésnek

Az emberekről kellene szólnia a válságkezelésnek
Az MSZP szerint a kormány koronavírus-járvánnyal összefüggő válságkezelésének az emberekről kellene szólnia és nem a "haverok zsebeinek" teletöméséről - mondta a szocialisták alelnöke szerdán, a Facebookon közvetített online sajtótájékoztatón.

Komjáthi Imre hangsúlyozta, a járvány hatására több mint tízezren vesztették el a munkájukat április első hetében, a családok pedig kilátástalan helyzetbe kerültek, mivel kétharmaduknak nincs két hónapnál hosszabb időre elég megtakarítása.

Az MSZP alelnöke úgy fogalmazott, minden elvesztett munkahely Orbán Viktor miniszterelnök lelkén szárad, mivel kormánya nem tesz megfelelő lépéseket azok megőrzésére.

Kiemelte, amíg a környező országok a munkavállalók béreinek 75-80 százalékát átvállalják a vállalkozásoktól, addig Magyarországon ez csak korlátozottan, a kieső munkaidő egy részére igaz. "A magyar melós is megérdemli ugyanazt, mint a szomszédos országokban dolgozók" - tette hozzá.

Komjáthi Imre szerint a korábban állami pénzekkel támogatott multinacionális cégek elégedetlenek a kabinet intézkedéseivel és "gyakorlatilag beintettek a kormánynak" azzal, hogy tömeges létszámleépítéseket fontolgatnak.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy az MSZP "egyetlen parlamenti baloldali pártként" folyamatosan egyeztet szakértőkkel, szakszervezetekkel és ez alapján tesz válságkezelő javaslatokat.

Megismételte, hogy pártja 9 hónapra növelné az álláskeresési járadék folyósításának idejét, annak összegét pedig nettó 100 ezer forintban minimalizálná. Az MSZP emellett a 60-64 év közöttieknek lehetővé tenné a korengedményes nyugdíjazást - tette hozzá.

Kapcsolódó párttagok