mszp.hu | Belföld
2020. július 31. 12:35

Az EMMI vajon átveri a rokkantakat?

Az EMMI vajon átveri a rokkantakat?
A helyzet minden estre kísértetiesen hasonlít a rokkant bányászok ügyére! Most a mozgáskorlátozottak gépjármű szerzési támogatása került veszélybe.

MEOSZ, mint érdekvédelmi szervezet és az EMMI közötti korábbi megállapodástól lényegesen eltérő kormányrendelet módosítás születhet. Tudniillik a két fél egy éve tárgyal. Tudomásom szerint a tárca legutóbb májusban tájékoztatta a MEOSZ-t a várható pozitív döntésről.

A közösen kimunkált javaslat szerint a mozgáskorlátozott emberek az új személygépkocsira 2,5 millió Ft, szakorvosi indikáció alapján 5 millió Ft, míg a használt autóra 1 millió Ft, szakorvosi indikáció alapján pedig 2,5 millió forintot igényelhetnének. Ez a megállapodás, még a múlt év szeptemberében megtörtént. Gondolhatnánk, hogy nosza, jöhet a kormányrendelet! Minden érintett meg tudja venni a gépkocsiját (feltéve, ha az önrészt mellé teszi), a gépjármű kereskedelem és az átalakítást végző vállalkozások fellendülnek stb-stb.!

Ismereteim szerint a MEOSZ elnöke Kovács Ágnes figyelmeztette az EMMI-t arra, hogy a megállapodásban rögzített gépjárműszerzési támogatási koncepció lényege nem más, mint az, hogy a mozgássérült, illetve fogyatékos emberek nem részesülhetnek kevesebb támogatásban, mint a nagycsaládos személyek.

Információm szerint ettől az elvi megállapodástól most eltáncol a szaktárca!

Miért említettem a rokkant bányászok ügyét bevezetőmben? Nos: azért mert ott az érintettek problémájának megoldása 9 milliárd forintból kivitelezhető lett volna. Újra és újra tárgyaltak, kávéztak, ígértek. Aztán újra tárgyaltak, csak már más személlyel, és ígértek és kávéztak!

A végén semmi nem lett a támogatásból. A rokkant bányászok egy része időközben meghalt. Ja és akkor 9 milliárd forinttal elfogadták a szombathelyi stadion építésére fordítható költségvetési támogatást!


Korózs Lajos
a Népjóléti Bizottság elnöke
az MSZP országgyűlési képviselője

Kapcsolódó párttagok