mszp.hu | Belföld
2021. január 03. 12:52

Az energiaárak igazságos csökkentését 2021-ben!

Egy olyan nehéz évben, mint amilyen a tavalyi volt, elvárható lett volna, hogy a kormány minden intézkedésével az emberek megsegítésén legyen.

A Fidesz azonban 2020-ban is a nyerészkedés pártján állt az energiaárakkal kapcsolatban. Varga Mihály pénzügyminiszter ugyanis egyértelművé tette, hogy maradnak a szándékosan magasan tartott energiaárak.  A miniszter ugyanakkor nem indokolta, hogy a kormány miért adja a 30-40 forintos gázt 101 forintért a háztartásoknak.

Ha a fideszes politikusok elfelejtették volna, akkor emlékeztetjük őket, hogy több százezer dolgozónak csökkent a jövedelme, és 150 ezer munkanélküli már semmilyen támogatást sem kap. A számok mögött pedig emberek vannak, olyan emberek, akiknek a megélhetését veszélyeztetik a szándékosan magasan tartott díjakkal. Ők ugyanis az álláskeresési járadék helyett már csak a magas fűtésszámlát kapják a Fidesztől.

A kormányt azonban egyáltalán nem érdekli ezeknek az embereknek a sorsa, hiszen a 3 hónapig nyújtott álláskeresési járadék lejárta után az út szélén hagyta őket, azzal pedig egyenesen az árokba löki őket, hogy az indokoltnál magasabb rezsidíjakat fizettet mindenkivel.

Az MSZP szerint mindent meg kell tenni az emberek megélhetésének biztosítása érdekében. Ezért az MSZP és a Párbeszéd olyan javaslatot nyújtott be, amely igazságos, sávos árrendszert és egy olyan rendszert vezetne be, amely a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékéig megfizethető, az ivóvíz esetében jelképes áron, alanyi jogon biztosítja mindenki számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. Így sokkal olcsóbban, a jelenlegi díj feléért kapná a lakosság a létminimumnak megfelelő mértékű gáz-, és villanyszolgáltatást, a víz esetében pedig jelképes, egy forintos áron jutna mindenki havonta egy köbméterhez.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés és a tisztességes lakhatás mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként azért harcol, hogy a jövőben senki se kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja fizetni a rezsit.

MSZP

„Menjenek haza”