mszp.hu
2018. január 16. 10:33

Az energiacsomag vitájában a tagállami szint a soros

Tegnap vitát folytattak, szerdán pedig döntenek az Európai Parlament képviselői az energiahatékonyság javítását, a megújulók előretörését és az Energia Unió irányítását érintő törvénycsomagról.

„Az energiahatékonyság esetében nem kérdéses, hogy nagy hangsúlyt kell fektetnünk az intelligens, okos technológiákra. Üdvözlöm az erre vonatkozó módosításokat, hisz a Bizottság által is becsült éves szinten több mint 100 milliárd euró értékű beruházást csak ily módon lehet elképzelni. Az okos technológiákat ösztönözni szükséges, kizárólag piaci alapon ezek a technológiák nem fognak a legkisebb településekre eljutni. Azokban a régiókban, ahol a megélhetés gondot jelent, nem az energiahatékonyság fog előtérbe kerülni, hisz már csak kényszerűségből is az olcsóbb technológiákat fogják használni.” - világította meg Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

A klímapolitikához és az energiaszegénység csökkentéséhez az energiahatékonyság mellett az megújuló energiával- és az irányítással kapcsolatos fejezetek is markánsan hozzájárulnak. A javaslatcsomag 40%-os károsanyag-kibocsátás csökkentést fogalmaz meg 2030-ig, a megújulók arányát pedig 27-ről 35%-ra növelné. Mindezt úgy, hogy a közlekedési szektor energiaellátásának 12%-át minden tagállamban megújuló forrásokból kellene előállítani.

„A tagállamok gyakran elfelejtik, hogy a szabad tagállami energia-mix kialakításának ma is van közös koncepciója, így az energiabiztonságot, a szolidaritást, az energiahatékonyságot, az energiatakarékosságot, az energiahálózatok összekapcsolását, illetve az új és megújuló energiaforrások arányának növelését is szem előtt kell tartani. Kerülni kell a költséges, magas szennyezéssel járó beruházásokat, míg biztonságot és kiszámíthatóságot kell biztosítani a fosszilis – és véleményem szerint a nukleáris – energiáktól mentes beruházásoknak. A magyar kormány figyelmét ezúton hívom fel, a csomag azon elemére, amely konkrétan ösztönzi a saját energiát előállító fogyasztók támogatását, a diverzifikációt. Ezzel a megközelítéssel lehet például az okos falvak kialakítását ösztönözni, tehát itt az ideje megszüntetni a megújuló energiatermelést blokkoló fideszes politikát. Azt ígérem a környezetükért tenni akaró választóknak, hogy a szocialista kormányváltás esetén a jelenlegi megújuló energia ellenes politika meg fog szűnni.” - mondta Szanyi Tibor szocialista politikus.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21