2011. május 25. 15:50

Az energiapolitikában az európai és a nemzeti érdek egybeesik

Nemcsak európai, de nemzeti érdek, hogy a korszerű technológiák adta lehetőségeket felhasználjuk a fogyasztói energiaárak csökkentésére – fogalmazott Herczog Edit szocialista képviselő kedden az EP szakbizottsága és a tagállamok nemzeti parlamentjei energiaügyi bizottságainak együttes ülésén.

A képviselő az intelligens energiahálózatokról szóló vita levezetőjeként arra hívta fel a figyelmet, hogy bár az energiapolitika nem közös politika, a nyersanyaghiánnyal és drágulással fenyegető közelgő energiaválság miatt kevés ennyire közös gondolkodást és cselekvést kívánó ügy van jelenleg napirenden. Éppen ezért Herczog amellett érvelt, hogy már a törvényalkotási szakaszban össze kell fésülni a globális, az európai és a nemzeti szabályozást, hogy a lehető leghatékonyabban tudjuk kezelni a gazdaság és a lakosság növekvő energiaigényét.

Herczog szerint komoly előrelépést jelentenek majd a fogyasztói tudatosság javításában, a fogyasztás visszaszorításában az olyan okos hálózati technológiák, mint az intelligens mérőórák, amelyek pillanatnyi fogyasztásunkról is pontos információval szolgálnak majd.

A képviselő úgy értékelte, hogy a Magyar Országgyűlés társszervezésében létrejött találkozó javította a magyar uniós elnökség európai megítélését, és a jövőben is több hasonló fórumra lehet szükség.