Az energiára összpontosít majd a litván uniós elnökség

„Az egyik legidőszerűbb kérdés, az Európai Unió külső energiapiaci függőségének csökkentése előkelő helyen szerepel a litván elnökség programjában” – értékelte Herczog Edit a vilniusi látogatáson elhangzottakat. A szocialista politikus az Európai Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége képviselőcsoportja elnökségi tagjaként vett részt a 2013 második felében esedékes elnökségi félév felkészülési munkálatait bemutató találkozókon a litván kormány tagjaival.

Herczog szerint az elnökségi feladatokra készülő litván kormány jól látja, hogy a külső energiafüggőség csökkentéséhez a belső energiapiac mielőbbi egységesítésén keresztül vezet az út, ezért Vilnius komoly és sürgős lépéseket tervez a folyamatban lévő jelentések véglegesítése és az európai tanácsi döntések meghozatala érdekében.
 
A július 8-án az EP Ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottságába látogató Jaroslav Neverovic energiaminiszter hozzátette, hogy a tagállamok által kialakított energiamix további diverzifikációjától is jelentős eredményeket várnak, így prioritásként kezelik a nukleáris biztonság és a bioüzemanyagok kérdéseit is.
 
Herczog Edit úgy fogalmazott a találkozókat követően, hogy a litván elnökség teljességgel megértette az idők szavát, és azokra az uniós politikákra összpontosítja az energiáit a következő hónapokban, amelyek jelenleg stratégiailag a legfontosabbak az európaiak közössége számára.