Külföld | EU-költségvetés
2013. április 17. 10:40

Az EP költségvetése szolgálja a válságkezelést

A közpénzek takarékos és hatékony elköltésére szólított fel Herczog Edit az EP 2011-es költségvetésének zárszámadásáról szóló vitában. A szocialista képviselő támogatja a zárszámadásról szóló jelentés elfogadását, mert 2011 során a tovább fejlődött és finomodott az Európai Parlament pénzügyi gazdálkodása, s megszívlelésre kerültek a korábbi javaslatok.

"Az immár hatodik esztendejébe lépett pénzügyi-gazdasági válság nagy megpróbáltatásoknak vetette alá a választópolgárokat, akiknek immár huzamosabb ideje kell súlyos – és sajnos egyelőre növekvő – egyéni és közös terheket viselniük" - fogalmazott Herczog Edit felszólalásában. Ez óhatatlanul sokkalta érzékenyebbé teszi a polgárokat a közpénzekkel való takarékos és ésszerű gazdálkodás iránt, állítja a jelentés árnyék-jelentéstevője. Ilyen időszakban ugyanis érthetően csökken a türelem és a megértés mindennemű pazarlással, hanyagsággal és gondatlansággal szemben. Következésképpen nekünk mindannyiunknak sokkal többet kell tennünk azért, hogy ne csupán szavakban, de a magunk portáján konkrét tettekkel és hiteles erőfeszítésekkel tegyünk meg mindent a rendelkezésünkre bocsátott közpénzek takarékos és átlátható felhasználására.
 
A képviselő szerint elengedhetetlen, hogy a következő pénzügyi időszakban európai szinten több forrás álljon rendelkezésre a válság közösségi szintű leküzdésére, valamint a környezet minőségének a javítására, mint amennyit erre a célra a Tanács javasolt. "Érveink meggyőző ereje és politikai súlya döntően azon múlik, hogy el tudjuk-e hitetni a polgárokkal, hogy törekvéseink valóban csakis az ő érdekeiket szolgálják. Ennek azonban az a döntő előfeltétele, hogy minden egyes eurót, sőt minden egyes centet átláthatóan, ésszerűen és hasznosan költünk el" - fogalmazott Herczog.
 
A képviselő szerint a közelgő EP-választások szempontjából is fontos a Parlament hiteles, hatékony és következetes gazdálkodása, hiszen az elmúlt időszakban sajnálatos módon megnőtt az euroszkeptikus erők súlya és befolyása, akik gyakran érvelnek azzal, hogy az európai intézmények súlyos és felesleges kiadásokkal terhelik meg az amúgy is nehéz helyzetben lévő nemzetgazdaságokat. "Érveik ugyan javarészt hamisak, vagy torzak, ám ha a gazdálkodásunkban bármilyen súlyos szabálytalanságot, vagy pazarlást lehetne megállapítani, úgy vádaskodásuk mégis komoly hitelt nyerne, ami beláthatatlan következményekkel járhat" - állítja Herczog, aki éppen ezért a parlamenti büdzsé következetes és szigorú felülvizsgálatát kérte.