mszp.hu
2024. március 06. 13:26

Az EP számára új, de itthon már bizonyított politikusokra van szükség

Az EP számára új, de itthon már bizonyított politikusokra van szükség
Az MSZP március 1. és 23. között a több mint 91 000 ellenzéki összefogást támogató aláírás, illetve a több mint 100 000 konzultációs ív begyűjtése után, továbbra is az utcán maradva legalább 20.000 beszélgetést szeretne lefolytatni a választópolgárokkal. Kunhalmi Ágnes társelnök és Tüttő Kata alelnök, az MSZP EP-listavezetője szerdán egy sajtó-háttérbeszélgetésen új utat hirdetett, szerintük változásra van szükség a magyar politikában, az MSZP pedig rendelkezik olyan politikusokkal, akik a társadalom igényeire reagálva dolgoznak a valóban fontos problémákon.

Egy normális rendszerben a kormánynak bele kellett volna buknia a köztársasági elnöki botrányba, ez azonban látszólag „meg sem kottyant” a Fidesznek, mondta el Kunhalmi Ágnes. Pártja megértette az emberek igényét, ezért már tavaly együttműködésre hívta az ellenzéki pártokat, ez azonban süket fülekre talált. Ma – sajnálatos módon – több ellenzéki párt is csak egymást akarja legyőzni, egymásra licitálnak, és próbálnak minél durvábban konfrontálódni. Az MSZP szerint ennek véget kell vetni, a magyar közélet jelenleg elkeserítő állapotban van, ezen változtatni kell, az emberek sem erre vágynak, hanem változásra. Az Orbán által kialakított féldiktatúrában az emberek véleménye nem számít, és a többi ellenzéki párt sem törekszik a választók problémáinak meghallgatására, az MSZP szerint azonban meg kell hallgatni az igényeket, figyelni kell az emberekre, a párt azért célozza meg a 20.000 beszélgetést, hogy az emberek is felismerjék, az MSZP az a párt, amelyik változást szeretne elérni. Ehhez pedig új politikára van szükség, olyan politikusokra, akik bizonyították, nem magukkal és saját pártjaikkal vannak elfoglalva, hanem az emberek valódi problémáikra keresik a megoldásokat. Új arcokra, akik még nem voltak EP-képviselők és miniszterelnök-jelöltek, de jártasak a politikában. Tüttő Kata amellett, hogy főpolgármester-helyettesként itthon már bizonyított, helytállt Brüsszelben is, ahol a Régiók Európai Bizottságának tagjaként kapcsolatokra és tapasztalatokra tett szert.

Az MSZP társelnöke elmondta, a magyar politikának meg kell változnia, olyan szereplőkre van szükség, akik korábbi munkájuk során már megmutatták: sikeresen és hatékonyan tudnak dolgozni a politikában a valóban fontos ügyekért. Tüttő Kata jelenlegi főpolgármester-helyettes ilyen politikus, az elmúlt évek alatt Budapest vezetésében bizonyította, minden kormányzati megszorítás ellenére tud fejlődni a város. Tüttő Kata főpolgármester-helyettesként is hozott haza uniós pénzeket, ha EP-képviselő lesz, még több uniós forrást kaphatnak a magyar települések

Kunhalmi Ágnes arra is rámutatott, a női politikusoknak nem szabad és nem is kell alpárivá, erőszakossá válni ahhoz, hogy komoly eredményeket érjenek el. Olyan politikusokra van szükség, akik nem felülről erőltetnek rá eszméket a társadalomra, hanem megértve az emberek üzenetét és problémáit, lehetőségként tekintenek a demokráciára és a szociáldemokráciára.

2019-ben az összefogás révén számos településen új irányt vett a városvezetés. Tüttő Kata szerint az ellenzéki városvezetések az elmúlt években bizonyították, hogy lehet másképp kormányozni, és hogy az összefogás és a közös gondolkodás az egyetlen alternatíva Orbán rendszerével szemben.

Budapest ellenzéki városvezetése Tüttő Katával a kormány megszorítópolitikájával is szembement, érdekegyeztetéseket kezdeményezett, amikor a Fidesz megszüntette volna azokat, nemet mondott a rabszolgatörvényre, béremeléseket iktatott be, a propaganda helyett pedig az olyan valóban fontos ügyeket képviselte, mint a klímavészhelyzet, az egészségügy, a diákváros, az uniós források felhasználása, a metrófelújítás, a bérlakásépítési programok, a közösségi közlekedés kapacitásának növelése és a vízvezetékhálózat bővítése.

Az MSZP szerint az ellenzéki pártoknak öncélú helyett fontos lenne a valóban komoly dolgokkal foglalkozni, ezek megvalósítását pedig csak azoknak hiszik el az emberek, akik korábban már bizonyították: tudnak alternatív módon, együttműködésben kormányozni. A szocialista városvezetések példát mutattak a 13. kerületben, a 2. kerületben, vagy akár Szombathelyen is.

Tüttő Kata kiemelte, a demokrácia utolsó aranytartalékai az önkormányzatok, ezekből lehet később újjáépíteni az egész országot. EP-képviselőként legfontosabbnak tartott feladatokat öt pontban foglalta össze. Először is: haza kell hozni az uniós forrásokat, hiszen ez minden magyar érdeke. Másodszor: Magyarországot bent kell tartani az unióban, valamint nyugati szövetségesekre kell szert tenni. A harmadik pont a szociáldemokrácia megerősítése Európában, egy olyan szociálisan tudatosabb uniót kell építeni, melynek alkotóelemei a biztonság, az esélyegyenlőség, a fenntarthatóság és a szolidaritás. Negyedik feladatként Tüttő Kata Európa jövőjéről beszélt, erősebb unióra van szükség, ehhez önálló önkormányzatok kellenek. Végezetül pedig kiemelt figyelmet kell fordítani a nők helyzetére. Olyan vezetőkre van szükség, akik értik a nők problémáit és a mindennapok valóságát.

Kunhalmi Ágnes folytatta Tüttő Kata gondolatmenetét, elmondta, az MSZP EP-listavezetője már bizonyított, mire képes, mit tud tenni. Fontos azonban, hogy 2024 nélkül nem lesz 2026-ban sem győzelem, ehhez azonban el kell engedni azokat a pártokat, akik csak az öncélú politizálással vannak elfoglalva, azok, akik nem tudnak koalícióban gondolkodni, ’26-ban sem fognak tudni együttműködni. 

Az MSZP azonban felismerte, a társadalom nem az ellenzék viaskodására kíváncsi, hanem olyan politikusokra, akik valóban a problémáikkal és azok megoldásával foglalkoznak.

Kérdésre válaszolva Kunhalmi Ágnes elmondta, az MSZP minden körülmények között támogatja Karácsony Gergelyt, erről már hivatalos döntés született, a Budapesti közös listáról azonban még nem született megállapodás. Az MSZP társelnöke szerint figyelembe kell venni, hogy azok az ellenzéki pártok 2026-ban sem lesznek koalíció-képesek, akik most sem nyitottak az együttműködésre. Pártjának pedig nem csak az európai parlamenti munkára van ajánlata, hanem belpolitikai útiterve is van.