mszp.hu | Belföld
2024. április 25. 14:08

Az Erasmus-konfliktusnak a kormány elhibázott felsőoktatás-politikája az oka

Az Erasmus-perről, a felsőoktatás helyzetéről, valamint az aktuális választási kérdésekről is beszélt Dr. Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője, korábbi oktatási- és kultuszminiszter az ATV szerda esti Egyenes Beszéd című műsorában.
A bő egy hónap múlva esedékes EP- és önkormányzati választások kapcsán leszögezte: egy jobboldali kormányt baloldalról lehet leváltani.

A hírek szerint megkezdődhet a magyar Erasmus-per az EU Bíróságán, amelyre magyar egyetemek adtak be keresetet az Erasmus- és Horizont-programokból való kizárásuk miatt.Az Európai Unió Tanácsa két évvel ezelőtt zárta ki az említett programokból azokat a magyar egyetemeket, amelyek „modellváltáson” mentek keresztül, mivel nem érvényesülnek az uniós összeférhetetlenségi szabályok a létrehozott új alapítványok kuratóriumainál.

Dr. Hiller István elmondta, hogy az Erasmus-perrel kapcsolatos konfliktus fő oka a kormány elhibázott felsőoktatás-politikája, hiszen példanélküli, hogy egy állam a felsőoktatási intézményeinek többségét szinte egyszerre kiadja a tulajdonából, és kuratóriumokat hoz létre. Az MSZP országgyűlési képviselője emlékeztetett, hogy az ügynek politikai megoldása a közelgő uniós választásokig már biztosan nincsen. A bő egy hónap múlva megtartandó választások után feláll egy új parlament, valamint egy új bizottság, és ha még gyorsan is születne megállapodás, akkor is, legkorábban, a 2025 szeptemberében kezdődő tanévre vonatkozóan lehet esetleges előrelépés Erasmus-ügyben.

A korábbi oktatási- és kultuszminiszter emlékeztetett, hogy a világban tudásalapú verseny zajlik, nagyszerű kutatókért, kutatócsoportokért versenyeznek, ezért is kiemelt fontosságú lenne, hogy mielőbb megállapodás szülessen.

A műsorban szó volt arról is, hogy Orbán Viktor a szakmunkában látja a jövőt, „reszkethetnek az irodisták, a jogászok, a fogalmazók és a programozók” – fogalmazott a miniszterelnök.

Az MSZP képviselője a kormányfő kijelentésére reagálva elmondta, hogy a megszerezhető tudás lesz a jövőben a meghatározó. „Szükség van jól képzett szakmunkásokra, de az oktatás és az alkalmazható tudás centruma ajövőben sokkal inkább felsőfokú végzettséghez, diplomához lesz kötött” – fogalmazott Dr. Hiller István.
Horváth Csaba, Zugló sikeres MSZP-s polgármesterével szemben két ellenzéki induló is lesz a választásokon. Horváth Csaba mögött azonban ott áll a legerősebb ellenzéki szövetség, a szociáldemokraták és a zöldek szövetsége, így a kihívók ellenére Horváth Csaba meg fogja nyerni a választást Zuglóban – érvelt az MSZP országgyűlési képviselője.

Ajkán egy adminisztratív hiba miatt volt félreértés a pártok között, amelyet sikerült rendezni. Schwartz Béla vezetésével az ellenzéki szövetség győzni fog Ajkán is.
„Egy jobboldali kormányt baloldalról lehet leváltani” – érvelt Hiller István.