mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. január 10. 10:15

Az Erasmus program felfüggesztése a magyar felsőoktatási szféra lemaradásához vezet

Az Erasmus program felfüggesztése a magyar felsőoktatási szféra lemaradásához vezet
Az egyetemek alapítványba szervezésének következményeit a tanulni vágyó hallgatók fogják most igazán elszenvedni. Az Európai Bizottság döntését követően úgy tűnik sokan eleshetnek oktatási csereprogramokban való részvételtől, ez pedig a fideszes átszervezésnek köszönhető.

A fideszes egyetemi modellváltással gyakorlatilag az állam kilépett a felsőoktatás fontos szereplőinek köréből. Előrelátható volt, hogy az egyetemek alapítványi kiszervezésének súlyos következményei lesznek. Az Európai Bizottság döntése az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram forrásainak felfüggesztése súlyos hátrányokat okoz a magyar egyetemi felsőoktatási szférának, az intézményeknek és több tízezer hallgatónak.  

Az MSZP szerint nem engedheti meg magának a magyar felsőoktatás, hogy lemondjon ezekről a forrásokról. Ha nem tudja a felsőoktatási kormányzat ezt a helyzetet megoldani, akkor a magyar hallgatók tízezrei esnek el nemzetközi kapcsolatépítéstől és új tudás megszerzésétől, amely összességében Magyarország további lemaradásához vezet. 

Az MSZP levélben fordult Csák János felsőoktatásért felelős miniszterhez, hogy azonnal kezdjen tárgyalásokat az Európai Bizottsággal. Keressen megoldást arra, hogy Magyarország ne veszítse el az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogram nyújtotta lehetőségeket és forrásokat. Kizárt, hogy a decemberi döntésről a kormány nem értesült. Milyen lépéseket szándékozik tenni vagy tett eddig a kormány, hogy ne érje hátrány a hallgatókat? Tett-e már bármit a helyzet megoldásáért, hogy az uniós programokból ne essenek ki az érintett egyetemek? Többek között ezekre vár választ a szocialista párt.

A kormány a közoktatást és a felsőoktatást eltérő módon központosítja. Az előbbit bürokratikus hivatali rendszeren keresztül, az utóbbit pedig úgy, hogy vezető fideszes politikusokat állít a közalapítványi kuratóriumok élére. Miközben a kormány az egyetemek autonómiájának növelését a kormányzati beavatkozások megszüntetését kommunikálja, valójában közvetlen politikai irányítás alá helyezi azokat. E megoldással az is a célja, hogy a Fidesz jelenleg és a kormányzati hatalmának elvesztése esetén is meghatározó befolyást gyakoroljon a leendő magyar értelmiség egészének ideológiai arculatára.