mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Foglalkoztatás
2021. november 17. 15:25

Az Érdekegyeztető Tanács visszaállítása lesz az egyik kulcsa a megalázó nettó 133 ezres minimálbér emelésének

Az Érdekegyeztető Tanács visszaállítása lesz az egyik kulcsa a megalázó nettó 133 ezres minimálbér emelésének
Nem csak a V4-ekben, de Romániában és Horvátországban is többet ér már a kereset.

Az új nemzeti egységkormány törvényeket fog módosítani egy olyan tárgyalássorozat érdekében, amely legalább a térségünkéhez hasonló szintre hozza fel a jövedelmek minimális szintjét – mondta el Komjáthi Imre, az MSZP elnökhelyettesese szerda reggel az ATV Start című műsorában.

„Orbán Viktorra a valóság rendszeresen rárúgja az ajtót. Először kopogtat, ezt nem hallja meg a miniszterelnök, aztán mikor rárúgja az ajtót, akkor meg csodálkozik, hogy elszabadul az infláció, elégedetlenek a szakszervezetek, elégedetlenek a munkavállalók” – reagált Komjáthi Imre arra, hogy a Fidesz kongresszusán Orbán teljes képzavarban méltatta a kormány és a szakszervezetek egyébként híresen rossz együttműködését, amely a kormány pökhendi és elnyomó hozzáállása miatt alakult ki.

Felidézte, az MSZP-nek több olyan fontos javaslata is van, ami a magyar vállalkozások és a munkavállalók számára egyaránt segítséget nyújtana. „Az egyik legfontosabb ilyen az adómentes minimálbér, valamint a munkavédelem javítása is, hogy elkerülhetők legyenek például a gödi helyzethez hasonló rettenetes botrányok. A munkahelyvédelmet így, és a szakszervezeti jogok visszaadásával is kell támogatni – az MSZP ezt fogja támogatni az áprilisban felálló új nemzeti egységkormányban – jelentette be.

A szocialista politikus elmondta, a minimálbér tekintetében el kell érni a térség országainak szintjét, hogy megállítsák a magyar migránsáradatot, és orvosolják azt a helyzetet, amelyben a magyar munkavállalóknak külföldre kell menniük dolgozni és helyettük keleti dolgozók lepjék el a magyar munkaerőpiacot.

„A visegrádi országok tekintetében még mindig sereghajtók vagyunk. (…) Ha olyan 240.000 forint körül járnánk, akkor már azt mondhatnánk, hogy „na, úgy hellyel-közzel ott vagyunk””. Emellett a közmunka rendszerét is úgy kell átalakítani, hogy az abban dolgozókra szabjuk, vagyis ne szegényedjenek tovább évi 72 forint emeléssel, hanem tisztességesebb bért, és a piaci munka valódi világába vivő lehetőségeket kapjanak. A munkavállalók helyzetének jelentős javításához pedig vissza kell állítani a valódi Érdekegyeztető Tanácsot is” – hangsúlyozta  az MSZP elnökhelyettesese.

 

Kapcsolódó párttagok