mszp.hu | Belföld
2020. április 11. 16:45

Az érettségi értéke legyen a legfőbb szempont a szerdára ígért döntésnél!

Az érettségi értéke legyen a legfőbb szempont a szerdára ígért döntésnél!
Csak írásbeli érettségit javasol a kormánynak az oktatási államtitkárság, miközben petíciót írtak a diákok, hogy ne legyen idén érettségi, hanem eddigi jegyeik átlaga adja annak eredményét.

Sokféle javaslat van, ám Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa szerint az oktatás egyik legtisztább indikátora az érettségik minősége: ez kell, hogy legyen a legfőbb szempont a kormány szerdára várt döntésénél.

„A kormány helyes módon befogadta azt a bő héttel ezelőtt tett javaslatunkat, hogy ne hagyományos érettségi legyen, de már döntésre van szükség. Ennek szerdán mindenképp meg kell születnie, ez már az utolsó pillanat, hogy megkezdődhessen a szervezői munka és a felkészülés” – mondta Hiller István, az MSZP oktatáspolitikusa péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Elmondta, az MSZP átnézte az EU összes tagállamában meghatározott megoldásokat, Ausztriában például május végén lesz és csak írásbeli. Olaszországban csak szóbeli lesz és online, az Egyesült Királyságban pedig az átlagolási módszert használják majd, de a szaktanárnak módja lesz ezen felül is értékelni a diákot. „Mind a három módszerre fel kell készülni itthon is, de a végső döntést a kormánynak kell meghoznia” – hívta fel a figyelmet a volt oktatási miniszter.

„Bár reméljük nem lesz ilyen, de elképzelhető olyan helyzet is, hogy nem lehet most megtartani az érettségit, de ne erre készüljünk” – mondta Hiller. Hozzátette, akárhogy lesz is, a legfontosabb dolog biztosítani az érettségi értékét, hogy azt később a munkáltatók is egyenértékűnek fogadják majd el. Kiemelte, ennél a döntésnél a kivitelezés, a logisztika és a szakmai-, pedagógiai érvek ugyanolyan súllyal esnek a latba.

A csak írásbeli érettségi logisztikájával kapcsolatban ismertette az MSZP javaslatait. „Javasoljuk, hogy egy teremben, ahol érettségi folyik, öt diáknál és egy felügyelő tanárnál több ne legyen egyszerre. Az érettségi tárgyakat pedig nyugodtan oszthatjuk két részre: vannak olyan tárgyak, amelyeket mindenkinek egy időpontban kell letenni. Most nem folyik általános iskolai oktatás, használják fel az iskolák épületeinek osztálytermeit ehhez. Ez logisztika, tessék megszervezni”.

Elmondta, pártja szerint nem kell a május 4-i időponthoz sem ragaszkodni: ha a járványügyi helyzet úgy hozza, későbbre is lehet halasztani az írásbeli érettségiket. A különböző nyelvekből tett vizsgák is lehetnének különböző napokon megtartva, a választott tantárgyak vizsgái szintén. „Minden érettségiző és minden tanár kapjon maszkot, legyen fertőtlenítő folyadék, ezt mind meg lehet szervezni, de ehhez kell végre a döntés. A vizsgabizottságok pedig egy objektívnek mondható feltétel mellett is figyeljenek arra, hogy egészen sajátos helyzet van” – sorolta az MSZP meglátásait Hiller István.

A szocialista képviselő beszélt arról is, szerinte milyen lesújtó képet mutatnak az egyetemi felvételi jelentkezések adatai. „Egy bő héttel ezelőtt közzétették a felvételi jelentkezés létszámát és arányait: elképesztő dolgok zajlanak! Egyetlen év alatt 20%-kal csökkent a magyar felsőoktatási intézményekbe jelentkezők létszáma, de úgy, hogy ez nem mindenhol 20%, hanem a vidéki, elsősorban tanárképző intézményekben egészen tragikus helyzet lesz. A Kaposvári Egyetem Pedagógiai karára 56%-kal kevesebben jelentkeztek, míg a Nyíregyházi Egyetemre 44%-kal. Ez egy tudatos kormányzati politika, kimondottan rossz irány” – tette hozzá.

Végezetül hangsúlyozta, „Veszélyhelyzet van, és most az érettségi a legfontosabb. 70.000 diáknak kell elmondani, hogy ezt hogyan lehet megvalósítani. Ezzel együtt beszélni fog kelleni hamarosan az egyetemi felvételikről is, hiszen mégiscsak az érettségizők fele, vagy több mint fele felsőoktatási intézménybe akar menni”.

Kapcsolódó párttagok