mszp.hu | Belföld
2020. július 01. 17:30

Az érintettek egyetértésével támogatja az MSZP az iskolakezdés rugalmasabbá tételét

Az érintettek egyetértésével támogatja az MSZP az iskolakezdés rugalmasabbá tételét
Nem csak főváros, hanem az emberek és szakmai szervezetek álláspontját is támogatja az MSZP a szeptemberi csúsztatott iskolakezdés, a Lánchíd felújítása és az élhető, zöld területek védelme ügyében, erősítette meg Kunhalmi Ágnes, az MSZP oktatási szakpolitikusa Dorosz Dávid, főpolgármester-helyettes társaságában szerdán, az ATV Start című műsorában.

Kérdésre, hogy gumicsont-e a június 30-án bedobott javaslat, hogy ősztől az iskola kezdődjön reggel 9-kor, Kunhalmi Ágnes elmondta, szerinte nem az, de egyébként nem az MSZP ötlete volt, a főváros egyeztetett tankerületi vezetőkkel, szakszervezetekkel és civil szervezetekkel az ügyben. „Mi ezt alapvetően jó ötletnek tartjuk, (…) a pedagógus szakszervezetek is, de egy nagyon komoly logisztikai szervezetést is igényel, (…) ugyanis várjuk a covid járvány második hullámát, tehát mindenre fel kell készülni. (…) Ésszerűnek tartjuk, hogy a főváros előre gondolkodva az érintett szakmával és a szereplőkkel leülve olyan javaslatot tett, amely széthúzza a forgalmat, (…) hogy ne legyen túlterhelve.

A 9 órás iskolakezdés egyébként is jótékonyan hatna, (…) ha oda tudnak figyelni arra, hogy az iskolák korábban nyitva legyenek, ha a KLIK és az EMMI partnere tud lenni a Fővárosnak és a BKK-nak, akkor ez egy jól működő dolog lehetne”.

„Ez most a Budapest Restart program keretében a COVID elleni védekezésről szól. Reggel 7:00 és 8:30 között 20-25%-kal lehetne csökkenteni az utas sűrűséget a rugalmas iskolakezdéssel” – mondta Dorosz Dávid, aki nem zárta ki annak lehetőségét sem, hogy ha a rendszer beválik, akkor maradhat a járványhelyzet után is.

„Arról szólnak az egyeztetések, hogy ez kire fog vonatkozni: a szülőket is bevonja a főváros, aminek kimondottan örülünk, merthogy a szülői szervezetek a másik sarkalatos pont, tehát itt az iskola, az intézmény, a BKK, a szülők és a pedagógusok együttes munkája történik” – magyarázta Kunhalmi.

„A kormánnyal ellentétben nem egyik napról a másikra szeretnénk ráerőltetni ezt a javaslatot a budapestiekre” – hangsúlyozta Dorosz, majd a Lánchíd ügyére is térve kifejtette: „Erről szól a politika, értékválasztásról, hogy a Várba költöztessük a Pénzügyminisztériumot, a miniszterelnök dolgozószobáját újítsuk fel néhány milliárdért, vagy felújítsuk nemzetünk egyik legnagyobb értékét, Budapest ékkövét”!

„Tarlósnak 9 éve volt, hogy elkezdje a Lánchíd felújítását ennél jobb pénzügyi helyzetben, tehát nagyon álságos, hogy amikor 9 év alatt nem történt semmi, akkor 8 hónap után teljesen egyértelműen politikai lejáratási kampány célokból nekünk jön a fideszes média ezzel” – mutatott rá a Párbeszédes főpolgármester-helyettes.

A projekt pénzügyi hátteréről Kunhalmi Ágnes elmondta, a 10 milliárd, amit a Főváros kér a kormánytól, kimondottan a Lánchíd testének a felújítására szükséges, de ez egy komplex beruházás lenne, a Lánchíd maga, a híd test, a Clark Ádám tér, az Alagút és a hozzá kapcsolódó területek, ám ezek szükség szerint feldarabolhatók.

A miniszterelnök hétfői állítására térve megjegyezte, azt gyorsan meg lehet cáfolni, hiszen a papír, amit lobogtatott Budapest 180 milliárdjáról, hitel-törlesztések és lekötött beruházások formájában előre el van költve.

„A Habony-média jobban is működhetne: ha valaki van olyan balga, hogy elhiszi azt, amit Orbán mond, akkor „Tarlósnak is ott volt ez a 180 milliárd, miért nem újította fel ő a Lánchidat” – kiabálták be a Parlamentben ben az ellenzéki képviselők.

Erre azt kiabálták válaszul, hogy „Nem tudtátok, hogy amióta Karácsony a főpolgármester, gyorsabban rozsdásodik a híd”? Ez egy politikai támadás, lejárató kampány, az összes köztársaságpárti, ellenzéki polgármestert és városvezetőt akarják lejáratni. A hangsúly nem ezen a 6-10 milliárdon van, ráadásul hiába mondták, hogy adnak 6 milliárdot a Lánchídtest felújítására, már aznap 12 milliárdot elvettek” – emlékeztetett Kunhalmi Ágnes.

Kérdésre, hogy mi lesz a híddal akkor, ha végül tényleg csak 6 millárdot kapnak a kormánytól, vagy esetleg még azt sem, Dorosz Dávid elmondta, „Most áttekintjük, hogyan tudjuk, ha belegebedünk is, legalább a Lánchídtestet úgy felújítani, hogy az 25-30 évre jó legyen. Ez csak felújítás, nem pedig egy teljes megújítás. Elindult a főváros és a BKK részéről a munka, de ez csak eltolása a teljes rekonstrukciónak, amit már '89-ben kimondtak az akkori szakemberek, hogy mindenképp meg kell tenni”.

Végezetül a Hajógyári sziget kiszivárgott veszélyeztetéséről szólt, az 1000 fa kivágásának megakadályozása kapcsán. „Tulajdonjoga, területei vannak ott Budapestnek és a III. kerületnek. Szabó Tímeával együtt petíciót is indítottunk, amit már több ezren írtak alá egy nap alatt, és semmilyen hozzájárulást nem fogunk adni ahhoz, hogy fakivágás, természetrombolás történjen”.

Kapcsolódó párttagok