mszp.hu
2017. április 27. 09:00

Az erős szociális rendszerrel rendelkező országok válnak gazdaggá

A Szociális Európát szolidaritásra, társadalmi igazságosságra, tisztességes vagyonelosztásra, nemek közötti egyenlőségre, magas színvonalú közoktatásra és közegészségügyre, minőségi foglalkoztatásra, valamint a fenntartható fejlesztés alapjaira kell helyezni. Mindezek együttesen alkotják a Szociális Jogok Európai Pillérét.

Amíg az Európai Unió intézményei – beleértve a tagállami kormányokat tömörítő fórumokat is –, erősebb szociális és munkavállalási jogokért küzdenek, addig Magyarországon a kormány leépíti a már meglévő vívmányokat. Legyen szó akár oktatásról, médiáról, civil szervezetekről, szociális- vagy munkajogról: szisztematikus korlátozásokkal találjuk szemben magunkat.

„A május elsejére meghirdetett tüntetéstől megrettent Fidesz által végül visszavont munka törvénykönyve módosítások az Európai Pillér helyett kirekesztést, társadalmi igazságtalanságot, tisztességtelen vagyonelosztást, minden szinten egyenlőtlenséget, romló és politikai alapon szűkített közoktatást, a jelenleg is éhbérért dolgozókat ingyenmunkára kötelező munkajogi javaslatokat jelentett. Ajánlom a magyar kormány figyelmébe azt a közgazdaságilag is bizonyított tényt, hogy nem a gazdag országoknak van erős szociális rendszere, hanem az erős szociális rendszerrel rendelkező országok válnak gazdaggá!” – húzta alá Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.