Külföld | Női Fórum női esélyegyenlőség
2013. június 15. 13:22

Az esélyegyenlőség a fejlesztéspolitika hajtóereje is lehet

A 25. EU-AKCS Közös Parlamenti Közgyűlés keretei között, hagyományosan a Női Fórumra került sor szombaton. Az Európai Unió, valamint az afrikai, karib-tengeri és csendes óceáni országok közös parlamenti szervezetének találkozóját ezúttal Brüsszelben rendezik meg június 15. és 19. között.

A női fórum résztvevői a nők fejlesztéspolitikában betöltött szerepét vitatják meg az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak 2015-ös kifutását követő időszakra vonatkozóan.
 
Megnyitó beszédében dr. Gurmai Zita EP-képviselő, a fórum társelnöke elmondta: „Kézzel fogható és világos határidejű célkitűzéseivel a millenniumi fejlesztési célok 13 évvel ezelőtti kijelölése mérföldkőnek számított a globális kihívások kezelésében. A már elért eredményeket tekintve, sikerről beszélhetünk. Ugyanakkor a célok teljesítéséhez további erőfeszítésekre van szükség. Ezért 2015-ig mindenekelőtt a kijelölt vállalások megvalósítására kell koncentrálnunk, ezt követően pedig azonosítanunk kell a célkitűzések hiányosságait, és megfelelő keretet kell kidolgozni a 2015 utáni időszakra.”
 
Gurmai Zita kiemelte: a nyolc fejlesztéspolitikai célkitűzés közül kettő közvetlenül is a nők helyzetének javítására koncentrál, míg három további teljesítése közvetetten járul hozzá a nemek közötti esélyegyenlőség érvényesüléséhez. „Az oktatáshoz való hozzáférés növekedése és a gyermekhalandóság csökkenése ellenére, nem mehetünk el szó nélkül amellett,, hogy - főként a politikai akarat hiánya miatt - a nemek közötti esélyegyenlőségben kevés előrelépés történt. Érdekes megjegyezni, hogy a fejlett és fejlődő világban gyakran ugyanazt az érvet hozzák fel a terület háttérbe szorítására: a válságot. Holott meggyőződésem, hogy a válság miatt, éppen hogy több esélyegyenlőségre van szükség!” – hangsúlyozta Gurmai Zita, hozzátéve, hogy a globalizált világ kihívásaira csak a nők nagyobb bevonásával adhatunk megfelelő válaszokat.
 
A rendezvény résztvevőit a Tanács soros elnöksége nevében videoüzenetben köszöntötte Joe Costello ír kereskedelmi és fejlesztési miniszter, valamint a Lakshmi Puri, a UN Women megbízott vezetője.