Belföld, Külföld | közlemény női esélyegyenlőség
2013. szeptember 08. 16:19

Az esélyegyenlőség az EP-választási kampány kiemelt témája lesz

A Szociáldemokrata Nőtagozat és a Bihar megyei Szociáldemokrata Nőklub szervezésében – szombaton, Nagyváradon – a nemek közötti fizetésbeli különbségekről rendeztek szemináriumot, amelyen dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő bemutatta az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezete által, a „bérolló" bezárásért indított, uniós szintű kampányt.


Gurmai Zita elmondta: a kampány időzítésével az ESZP Nőszervezete garantálni kívánta, hogy a nők alacsonyabb fizetésének problémája, valamint a nemek közötti esélyegyenlőség kérdése a jövő évi európai választásokat megelőző kampány kiemelt témája legyen.

„Hiába szerepel az 'egyenlő munkáért egyenlő bért' elvének érvényre juttatása már megalapítása óta az Európai Unió és elődszervezetei céljai között, az európai nőknek még ma is két hónappal tovább kell dolgozniuk, hogy elérjék a férfiak előző évi fizetési szintjét. Gondoskodni fogunk róla, hogy az ügyet egészen a jövő évi választásokig napirenden tartsuk, és bízunk benne, hogy a választásokat követően alakuló Európai Parlament és Európai Bizottság kézzel fogható lépéseket fog tenni az igazságtalan és elfogadhatatlan helyzet felszámolásáért” – fogalmazott Gurmai Zita, hozzátéve, hogy az ESZP Nőszervezete további intézkedésre is javaslatot tett.

A komplex javaslatcsomag elemei többek között egy esélyegyenlőséggel foglalkozó önálló biztosi portfólió, illetve a bérolló átlagos szintjének legalább évi két százalékos csökkentését ellenőrző uniós mechanizmus létrehozása.

A rendezvényen részt vett Rovana Plumb román környezetvédelmi miniszter, az ESZP Nőszervezetének alelnöke, valamint a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vezetői.