2011. június 20. 09:22

Az esélyegyenlőséget a válság miatt sem szabad elhanyagolni

„Mi, szociáldemokraták az egyenlőséget alapvető értéknek tartjuk, azonban ez nem jelent ‘egyenlősdit’. Elismerjük a társadalom sokszínűségét, és az egyenlőségről alkotott eszménk elsősorban az esélyek egyenlő biztosítása” – mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az Élelmiszeripari, Mezőgazdasági és Turisztikai Szakszervezetek Európai Szövetsége által szervezett brüsszeli szemináriumon, amely a szakszervezetek és dolgozók közötti kommunikációs szakadék áthidalására próbált megoldást találni.

Előadásában az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke hangsúlyozta: az esélyegyenlőséget a válságra hivatkozva sem szabad elhanyagolni, mivel anélkül a gazdaság növekedési pályára állítása sem képzelhető el. Gurmai Zita szerint az európai konzervatív kormányok nem adnak megfelelő válaszokat napjaink kihívásaira: csak költségvetési megszorításokban tudnak gondolkodni, ami a leginkább a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokat – köztük a nőket – fenyegeti. Ez azért is veszélyes, mert ezzel a szélsőséges politikai erők malmára hajtják a vizet – hangsúlyozta az EP-képviselő.

Az esélyegyenlőség területén Gurmai Zita a jelenlegi legfontosabb kihívásnak az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvének érvényre juttatását, a nők munkaerő-piaci részvételének növelését és a tagállami nyugdíjrendszerek esélyegyenlőségi szemléletű reformját nevezte.

„Szociáldemokrataként tisztában vagyunk a munka fontosságával, hiszen a szociáldemokrácia egyidős a modern munkássággal. A munka azonban számunkra nemcsak a jövedelem forrása, hanem a boldogság, a teljesség, a társadalmi és családi élet alapvető összetevője is” – zárta felszólalását Gurmai Zita, hozzátéve, hogy ehhez a nők is elválaszthatatlanul hozzátartoznak.