2011. május 17. 17:01

Az esélyegyenlőségnek a közös agrárpolitikában is jelen kell lennie

“A közös agrár- és fejlesztési politikának összhangban kell állnia az uniós alapelvekkel, köztük a nemek közötti esélyegyenlőséggel” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az EU-ACP Közös Parlamenti Közgyűlés keddi ülésén. A 78 afrikai, karibi és csendes-óceáni ország törvényhozása és az Európai Parlament képviselői 21. közgyűlésüket a napokban tartják Budapesten.

A keddi napon a közgyűlés az EU közös agrárpolitikájának az ACP-országokra gyakorolt hatását vizsgálta meg. Felszólalásában az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke a nemek közötti esélyegyenlőségi szempontok agrár- és fejlesztéspolitikán belüli szerepére hívta fel a figyelmet.

“Az esélyegyenlőség alapvető célkitűzés az Európai Unió és a közösségi szakpolitikák számára, éppen ezért alapelveit a közös agrárpolitikának is át kell vennie, mert csak így járulhat hozzá a fenntartható gazdasági növekedés és a vidékfejlesztés előmozdításához. Különösen igaz ez az ACP-országok esetében, ahol az agrárszektorban dolgozók kétharmada nő” - hangsúlyozta Gurmai Zita, utalva azokra a statisztikai adatokra is, amelyek a férfiaknak a mezőgazdasági ágazatban való folyamatosan csökkenő részvételét mutatják.

Az EU-ACP Közös Parlamenti Közgyűlés egyetlen magyar tagja elfogadhatatlannak tartja, hogy mindezek ellenére a nők hozzáférése a termelési tényezőkhöz (mindenekelőtt a termőföldekhez) továbbra is korlátozott, ahogyan a döntéshozatalban sincsenek kellő súllyal képviselve a térségben. “Ezen változtatunk kell: tudományos programokkal, a nők oktatásával és a legjobb gyakorlatok megosztásával járulhatunk hozzá a nők helyzetének javításához és ezáltal a térség fejlesztéséhez” – fogalmazott Gurmai Zita.