Az ESZP felszólítja a Bizottságot, hogy ne késleltesse tovább a nők elleni erőszak megszüntetéséről szóló stratégia kidolgozását

Az Európai Szocialista Párt felszólítja az Európai Bizottságot, hogy ne késleltesse tovább a nők elleni erőszak megszüntetéséről szóló európai stratégia kidolgozását.

A 2012. november 25-én sorra kerülő Nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja alkalmából az Európai Szocialisták Pártja felszólította az Európai Bizottságot egy kifejezett európai stratégia előterjesztésére a probléma leküzdése érdekében. Viviane Reding, európai biztos már 2 éve megígérte egy ilyen stratégia előterjesztését, azonban ez még mindig nem teljesült.
 
Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének elnöke kijelentette: “Tavaly, csakúgy, mint 2012-ben, az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete ezt a napot arra használta, hogy egy átfogó európai stratégiát követeljen a nők elleni erőszak megszüntetése érdekében. Két évvel később Európa női még mindig várnak. 2012-ben, annak ellenére, hogy Vivane Reding nyilvánosan kijelentette, hogy az Európai Bizottság életbe fog léptetni egy átfogó és hatékony politika keretet a nők elleni erőszak legyőzése érdekében, nincs se indítvány, se vita, se stratégia.”
 
Dr. Gurmai Zita hozzátette: “A szomorú valóság az, hogy erre a napra még mindig feltétlenül szükség van. Az európai nők 45 százaléka szenvedett már el férfiaktól erőszakot. Naponta 7 nő hal meg Európában férfiak által elkövetett, családon belüli erőszak következtében. Az Európai Bizottságnak abba kell hagynia a halogatást, és konkrét lépéseket kell tenni.”
 
Háttér:
 
Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete az Európai Uniót is felszólította, hogy csatlakozzon az Európa Tanács azon egyezményéhez (CAHVIO), amely a nők elleni, illetve a családon belüli erőszak megállításáról és megelőzéséről szól, és amit már számos európai uniós tagállam aláírt. Ez az egyezmény az első olyan kötelező jogi erővel bíró dokumentum, ami a nők elleni erőszakkal foglalkozik, és egy átfogó jogi keretet javasol a megelőzés és a védelem érdekében. Az egyezmény aláírásával az Európai Unió pozitív jelzést küldene az európai uniós intézmények emberjogi védelme iránti elkötelezettségéről.
 
Az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezete nyomon követi és felügyeli az ENSZ Nők helyzetével foglalkozó Bizottságának a “Lányok és nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséről és megelőzéséről” szóló ötvenhetedik, New York-i ülését jövő márciusban.
 
Az Európai Szocialisták Pártja támogatja az Európai Női Lobbi azon kampányát, amely felszólítja Manuel Barossot, a Bizottság elnökét és az Európai Bizottságot, hogy a 2015-ös évet a Nők elleni erőszak megállításának európai évének állítsa.
 
A nők elleni erőszak formái összetettek és magukban foglalják a szexuális és erkölcsi zaklatást, a munkahelyi erőszakot, a családon, illetve párkapcsolaton belüli erőszakot, az utcai zaklatást, a nemi erőszakot, a kényszerházasságot, a nemi szervek megcsonkítását, az emberkereskedelmet és különösen a szexuális kizsákmányolást. Mindegyiket el kell ismerni, és megfelelően foglalkozni kell velük, a jogrendszeren belül is.