Az ESZP Nőszervezete együtt 'ébredt' Brüsszelben

Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke tegnap részt vett Brüsszelben az „Egymilliárd nő ébredése” elnevezésű civil megmozduláson, amely a nők elleni erőszakra hívta fel a figyelmet.

A rendezvény egyike volt annak, a közel 200 országban megrendezett közös akciónak, amely a világ minden tájáról mozgósította az állampolgárokat. Brüsszelben az ESZP Nőszervezetének elnöke több száz nőhöz és férfihez csatlakozva, konkrét intézkedések megtételét követelte a nemi alapú erőszakkal szemben az Európai Unióban.


 
Gurmai Zita elmondta: „Nagyon örülök, hogy részese lehettem a mai rendezvény sikerének; meghatározó élmény ennyi embert látni, amint egy közös célért gyűlnek össze. Ma szolidaritást mutattunk. Megmutattuk, mennyire fontos, hogy a nők elleni erőszakkal szemben folytatott harc az Európai Unió egyik elsőszámú célkitűzésévé váljon.”
 
Hozzátette: „Az Európai Unióban naponta hét nő hal meg családon belüli erőszak miatt, míg majdnem a nők fele – 45 százaléka – szenvedett már el valamilyen formában férfi által elkövetett erőszakot. Ezt nem fogadhatjuk el: az Európai Uniónak kötelezettséget kell vállalnia, és jogalkotással kell rendeznie ezt a kérdést – méghozzá gyorsan! A jelenlegi válságot nem lehet kifogásként használni arra, hogy a problémát kezeletlenül hagyjuk, vagy megvonjuk a forrásokat, és csökkentjük azon programok támogatását, amelyek megvédik és támogatják a nők elleni erőszak áldozatait.”
 
Az Európai Nőszervezet elnöke felszólította Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős uniós biztost, hogy vegye figyelembe a mai tömeges megmozdulást, és álljon elő konkrét javaslatokkal, hogy leküzdhessük ezt a problémát.
 
„Továbbá, az Európai Uniónak nyíltan el kell köteleznie magát amellett, hogy harcol a nők elleni erőszakkal szemben, és felhívja a figyelmet arra az óriási problémára, amit ez magában rejt. Éppen ezért az ESZP Nőszervezete támogatja az Európai Női Lobbi követelését, hogy legyen Európai erőszak elleni év. Bebizonyítottuk, hogy a táncon keresztül, a testünkkel ki tudjuk fejezni szabadságunkat, és nem tűrjük az erőszakot” – mondta az európai parlamenti képviselő.