Belföld, Külföld | közlemény
2013. január 18. 14:36

Az ESZP Nőszervezetének elnöke is részt vesz Obama elnök beiktatásán

Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke is részt vesz Barack Obama második elnöki beiktatási ceremóniáján Washingtonban. Az európai progresszívak családja szeretné szolidaritását kifejezni amerikai progresszív társaival. Az utazás további célja a tanulás Obama példa értékű kampányából, amelyben a nők és a nemek közötti esélyegyenlőség ügye kulcsszerepet játszott újraválasztásában. Felmérések szerint, a nők 55 százaléka szavazott rá.

Az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) két sorsdöntő év előtt áll, hiszen a választási kampány már 2013-ban elkezdődik, hogy 2014 júniusában megnyerjék az európai parlamenti választásokat, és ők vezessék Európát. Számos nemzeti szintű választási siker után – először Dániában és Franciaországban, majd Litvániában, Szlovákiában és Romániában –, eljött a változás ideje európai szinten is.

Mivel az ESZP a kampány vezető ereje lesz, az ESZP vezetőségével együtt döntés született, hogy a nőket kell középpontba állítani. Erős női stratégiára van szükség, hogy meggyőzzék a női szavazókat, és olyan ügyeket fogalmazzanak meg, amelyek érintik a legtöbb nőt: szociális és gazdasági függetlenségük, szexuális és reproduktív egészségügyi jogaik és küzdelem a nemi alapú erőszak ellen.

A nők középpontba helyezése – második kampánya során – Obama elnöknek is stratégiája volt, és mint ismert, a végeredmény átütő siker lett. Az utazás további célja: elkötelezett demokrata nőkkel és férfiakkal találkozni. Nem csak a politikai, de a civil és tudományos élet világából is, hogy a kampánystratégiákkal kapcsolatban megvitassák a legjobb módszereket, és azt is, hogyan érjék el a női szavazókat.

Megvitatják, miként vigyenek végig egy sikeres kampányt – különösen a nőket megszólítva –, mely ügyek legyenek kiemeltek, és azt is, hogyan biztosítsák több női jelölt indulását a következő európai választásokon.