Nyugat.hu | Belföld | ételosztás Szombathely
2014. január 12. 10:38

Az ételosztásra nagyobb az érdeklődés, mint a Megyebálra

Ételosztás a rászorulóknak a Fő téren, pár méterre pedig nagyságos urak és asszonyok érkeztek a Megyebálra.


Szombathelyen lassan már hagyománnyá válik, hogy MSZP-s képviselők meleg ételt osztanak a rászorulóknak a Megyebál előtt. 2012-ben háromszázötvenen álltak sorba, 2013-ban hétszáz adag ételt osztottak ki. Mint megtudtuk, idén előbb megvolt az ételosztás időpontja és helye, mint a megyebálé, a sors hozta úgy, hogy ismét egy időben tartották meg, egymás mellett.


Mindenesetre a helyzetet nézve ismét éles volt a kontraszt: az egyik sávban olyan emberek álltak, akik közt nem mindenki evett még az idén meleg ételt. A másik sávban pedig az elit érkezett a Megyebálra, amit a nemsokára bezáró Pannónia Étteremben tartottak (igaz nyolc óráig csak kevesen érkeztek, szinte alig-alig). Úgy hallottuk, hogy az idei megyebálra több, mint ötvenen visszautasították a részvételt, és csak 92 vendég érkezik, így elmondható, hogy sajnos az ételosztásra többszörösen nagyobb volt az érdeklődés.


850 adag ételt osztottak ki, amire cégek és magánszemélyek támogatása nyújtott keretet, az ételosztásban és annak szervezésében önkéntesek segítettek. Megkérdeztük azt is, hogy mit kaptak a rászorulók: egy csomagban lencsefőzelék, ahhoz tarja, két adag kenyér és egy almáslepény volt. Ezeket frissen készítették el ma koraeste. A pakkokat önkéntesek, és többek közt Nemény András, Gyebrovszki János és Czeglédy Csaba adta át a rászorulóknak.


Az ételosztást a tavalyihoz hasonlóan idén is utalványos rendszer alapján szervezték, az utalványokat előre lehetett igényelni a helyi MSZP irodában és a roma kisebbségi önkormányzat irodájában. Egyedülállók, nagycsaládosok és szociálisan rászorulók kaptak a csomagokból. Czeglédy Csaba kérdésünkre elmondta, hogy tapasztalataik szerint az év elején már sok család nélkülözi a meleg ételt, nekik akarnak ezzel az akcióval segíteni. Hogy a pompa mellett ezt is látják a "„nagyságos urak és asszonyok”", azzal nincs baj, észre kell venni.


Az ételosztás viszonylag gyorsan lezajlott, mondhatni egy-másfél óra alatt elfogyott minden, a Pannónia étterem mögötti parkolóban is osztották a csomagokat. Sok nagycsaládos állt sorba, időstől a fiatalig vegyesen láttunk az embereket. A bálozók akkor kezdtek kicsit sűrűbben érkezni, mikorra már a tömeg nagy része elindult hazafelé a szatyrokkal.