Az EU-nak a munkahelyteremtésre és a társadalmi problémákra kell koncentrálnia

„Az európai választási eredmények egyértelműen jelzik: az európai polgárok mélyreható változásokat várnak az Európai Unión belül. A megújuló uniós intézményeknek ezért olyan programot kell megvalósítani, amely szembenéz ezzel a kihívással és megfelelő válaszokat ad rá.

Az EU-nak a növekedés és az igazságosság motorjává kell válnia! Ehhez elengedhetetlen, hogy a munkahelyteremtés és a társadalmi problémák megoldása kerüljön minden uniós intézmény munkájának középpontjába” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke szombaton Bécsben, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítványa konferenciáján.

A baloldali politikus hozzászólásában ismertette, hogy az európai progresszív erők milyen területeken várnak el előrelépést a 2014 novemberében hivatalba lépő új Európai Bizottságtól.

Minél több uniós forrást kell a munkahelyteremtés szolgálatába állítani, miközben egy új iparpolitika kialakításával és a digitális valamint a zöldgazdaság előmozdításával is képzett nők és férfiak tömegei juthatnának megbecsült és biztos munkahelyhez. Az európai polgárokat szolgáló gazdaságpolitika nem lehet teljes egy igazságos és a nagyvállalatok adóelkerülését megakadályozó adórendszer és a pénzpiacok szabályozása nélkül – hívta fel a figyelmet Gurmai Zita.

„Mindeközben az Európai Uniónak továbbra is következetesen ki kell állnia azok mellett az alapjogok mellett, amelyek a közös európai kultúránk alapjait jelentik. Ezek egyike a nemek közötti esélyegyenlőség. Olyan kézzel fogható eredményeket hozó intézkedéseket várunk ezért az európai intézményektől, amelyek előmozdítják a nők részvételét a munkaerőpiacon és a politikai életben, és hozzájárul a nemek közötti fizetésbeli különbségek teljes felszámolásához” – mondta a szocialista politikus.