2012. július 12. 12:06

Az EU-nak nem lehet közömbös a verespataki bányaberuházás

A romániai hatóságoknak tiszteletben kell tartaniuk és tartatniuk az EU valamennyi vonatkozó irányelvét, továbbá minden körülményt mérlegelniük kell, mielőtt döntést hoznak a verespataki aranykitermelés beindításáról - áll abban a jelentésben, amelyet az EP petíciós bizottsága csütörtökön fogadott el a testület romániai tényfeltáró látogatásának eredményeiről. Göncz Kinga szocialista EP-képviselő, a testület póttagja felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Parlament továbbra is azon a véleményen van, hogy a ciántechnológiát be kell tiltani az Európai Unióban.

"A romániai tényfeltáró misszió jelentése is arról győzött meg, hogy a kanadai beruházó és romániai partnerei továbbra sem rendelkeznek meggyőző bizonyítékokkal a ciántechnológia veszélytelen bányászati alkalmazása mellett. Bízom benne, hogy ígéreteinek megfelelően az új román kormány csak alapos környezetvédelmi hatástanulmányok elvégzése, és a civil szervezetekkel folytatott párbeszéd után, a politikai lobbizás kizárásával fog dönteni a verespataki aranybánya sorsáról. Az Európai Parlamentnek továbbra is többségi véleménye, hogy a ciántechnológiát be kell tiltani az Európai Unió területén” - fogalmazott Göncz Kinga, az EP petíciós bizottságának póttagja.

A szakbizottság küldöttsége tavaly látogatott Romániába, hogy - többek között - a verespataki bányaberuházás körülményeiről tájékozódjon. A bizottsághoz több petíció érkezett, amelyeknek benyújtói felhívták a figyelmet a projekt természeti és kulturális környezetet romboló hatásaira. A parlamenti testület által ma elfogadott jelentés felszólítja a román hatóságokat, hogy ne engedélyezzék a projektet, mielőtt minden lehetséges ellentmondást kizárnak és minden fennmaradó szempontot kielégítően és bizonyíthatóan tisztáznak. A jelentés kiemeli a vonatkozó európai uniós jogszabályok betartásának és betartatásának fontosságát.

“Verespatak nem csupán romániai ügy, egy esetleges bányakatasztrófa sok ország, köztük Magyarország élővilágát sodorná veszélybe, ahogy ez 12 évvel ezelőtt történt a nagybányai gátszakadás idején, amikor százezer köbméter cianiddal és nehézfémekkel szennyezett víz ömlött a Tiszába. Az Európai Bizottságnak szoros figyelemmel kell kísérnie a verespataki bányaberuházás sorsát, és számon kérnie az EU magas környezetvédelmi normáit a bukaresti döntéshozókon" - mondta a szocialista képviselő.