2012. március 08. 19:35

Az EU-USA-együttműködés kulcsfontosságú az energia- és klímaválság leküzdéséhez

"A gazdasági válság a közelmúltban elterelte a figyelmet a fokozódó energia- és klímaválságról. A világ energiaigénye a következő húsz évben a jelenlegi szint egyharmadával növekedhet, elsősorban a nagy feltörekvő gazdaságok, így Kína, India, Brazília és Oroszország fokozódó energiaigénye miatt. A fokozódó energiaszükséglet és az éghajlatváltozás elleni küzdelem kettős követelménye jelentős kihívás elé állítja a világot. Erre a kihívásra csak az Európai Unió és Egyesült Államok, a világ két legfejlettebb gazdasági térségének szoros technológiai, gazdasági és kutatás-fejlesztési együttműködése adhat választ" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja a Transzatlanti Energiakapcsolatok Jövője címmel megrendezett brüsszeli konferencián. A rendezvényen felszólalt Simonyi András, a Magyarország korábbi washingtoni nagykövete, valamint Herczog Edit és Konrad Szymanski, az EP Ipari- és Energiaügyi Bizottságának tagjaként.

Tabajdi Csaba kiemelte, hogy az elmúlt húsz évben a transzatlanti partnerek energiapolitikai érdekei távolodtak egymástól. Míg az Európai Unió energiafogyasztásának 54%-át importból fedezi, addig az Egyesült Államok külső energiafüggősége mindössze 25%-os. A közelmúltban Észak-Amerikában felfedezett rendhagyó fosszilis energiaforrások, mint a palagáz és a kanadai olajhomok, teljes mértékben megszüntethetik az USA külső energiafüggőségét. "Az együttműködésre ezért elsősorban az új energiaforrásokat kiaknázó technológiai fejlesztések, valamint a szállítási, ezen belül is különösen a tengeri szállítási útvonalak biztonságát szolgáló stratégiai-védelmi területen nyílik lehetőség" - hangsúlyozta a magyar szocialisták brüsszeli vezetője.

A szocialista európai parlamenti képviselő rámutatott ugyanakkor arra, hogy jelentős érdekkülönbségek mutatkoznak az Egyesült Államok és az EU Oroszországgal kapcsolatos politikájában. "Az USA geopolitikai érdekei azt kívánják, hogy Oroszország ne tudja befolyását növelni a közép-ázsiai térségben. Ezért az amerikai fél a rendelkezésére álló diplomáciai és gazdasági eszközökkel rendszeresen beavatkozik a térségben. Az Európai Uniónak ugyanakkor figyelemmel kell lennie arra, hogy az energiaszállítások terén erős kölcsönös függés alakult ki az EU és Oroszország között. Oroszország az EU legfőbb kőolaj és földgáz importőre, a másik oldalról nézve pedig az EU az orosz kőolaj és földgáz legnagyobb felvevőpiaca. Ez a kölcsönös függés kiegyensúlyozottabb, partnerségen nyugvó kapcsolatokat igényel. Az Oroszországgal kapcsolatos érdekellentét nem akadályozhatja a transzatlanti együttműködést" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.