Az EU aggódva nézi a magyar helyzetet

„Európa aggódva nézi a magyarországi fejleményeket, ahogy a Fidesz-kormány eltorzítja a demokráciát, korlátozza a szabadságjogokat és az igazságszolgáltatás függetlenségét” – hangsúlyozta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő pénteken, Budapesten, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) aktivistáinak nemzetközi fórumán.

Megnyitóbeszédében a szocialista politikus kiemelte: az európai szociáldemokrata pártcsalád nem véletlenül választotta Budapestet a háromnapos rendezvény helyszínéül. „Találkozónk helye és ideje jelentőséggel bír. Európai barátaink aggódnak az országért, és jelenlétükkel is nyilvánvalóvá teszik, hogy támogatják a demokratikus értékek védelmét célzó törekvéseket” – mondta Gurmai Zita.

Az EP-képviselő kijelentette, hogy az Európai Unió olyan közösség, amely a tagállamok által közösen vallott értékek köré szerveződött. „Mindannyian tudjuk, hogy a demokrácia, szabadság és egyenlőség képezik ezen értékek alapját. Ebbe nem fér bele, hogy bármilyen kormány eltorzítsa a demokráciát, korlátozza a választójogot, a sajtószabadságot, az igazságszolgáltatás függetlenségét, megszüntesse a hatalmi ágak egyensúlyát. Márpedig ma Magyarországon ez történik” – jelentette ki Gurmai Zita.

Beszédében az EP-képviselő a hazai gazdasági és társadalmi helyzetre utalva elmondta: „Magyarországon ma sokak számára úgy tűnik, nincs kiút. Nehezedik a munkához jutás, csökkennek a tanulási-képzési lehetőségek és a szociális ellátórendszer sem működik megfelelően. Egy társadalom, egy ország állapotát jól érzékelteti a szegénység, azon belül is a gyermekszegénység kérdése. Magyarországon soha nem látott méreteket ölt a szegénység, azon belül is a nők szegénysége, ami magával hozza a gyermekszegénységet is. 2000-hez képest jelentősen nőttek a jövedelmi különbségek, a szegények aránya 9-ről 14%-ra nőtt. A kormány intézkedéseinek „köszönhetően” a lakosság 93%-a kevesebb jövedelemből él, mint előtte” – ismertette Gurmai Zita.

„A demokráciának győzedelmeskednie kell az élet minden területén, képessé téve ezáltal a polgárokat dönteni” – idézett az EP-képviselő beszéde végén az ESZP Alapértékeinek Nyilatkozatából, hozzátéve: „Ez az európai demokrácia progresszív modellje, amelyet mi képviselünk, amelyet mi fogunk megvalósítani uniós szinten akkor, amikor megnyerjük a következő európai választást. És ezt fogja megvalósítani a Magyar Szocialista Párt is, amikor megnyerjük a következő magyar választást.”