2012. szeptember 11. 10:46

Az EU ismét a magyar emberek érdekében lépett fel

"Örvendetes, hogy a magyar kormány elhalasztotta a vélhetően uniós jogot sértő hulladékgazdálkodásról szóló törvény végszavazását.

A magyar emberek érdeke az, hogy a hulladékkezelés szakszerűen és minél olcsóbban valósuljon meg. A magyar gazdaság érdeke pedig az, hogy a hulladékot minél magasabb szinten feldolgozzuk, az abban rejlő hasznos anyagokat kinyerjük és értékesítsük. A jelenlegi hulladékgazdálkodási rendszer teljesítette ezeket a feltételeket, ezért semmi nem indokolja a tevékenység államosítását" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának tagja annak kapcsán, hogy a Magyar Országgyűlés tegnap elhalasztotta a hulladékgazdálkodásról szóló törvény végszavazását.

A szocialista EP képviselő hozzátette: a magyar hulladékgazdálkodási rendszert az uniós jogszabályokkal összhangban kell megreformálni, hatékonyabbá tenni. "Annak semmi értelme, hogy a kormány eleve olyan szabályt fogad el, amely sérti az uniós jogot. Ezt ugyanis előbb-utóbb megsemmisítené az Európai Bíróság, és akkor jelentős költségekkel ismét át kellene alakítani a hulladékgazdálkodás rendszerét" - emelte ki.