mszp.hu | Külföld | Oroszország közlemény
2014. február 06. 12:14

Az EU jövőjét nem lehet Oroszországgal szemben alakítani!

"Kampány van Európában, de jó lenne elkerülni, hogy elveszítsük a realitásérzékünket. Értelmetlen lenne újabb hidegháborúba kezdeni Oroszországgal! Az EU jövőjét nem lehet Oroszországgal szemben alakítani! Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a geopolitikai realitásokat és Oroszország földrajzi közelségét például Ukrajna esetében. A reális, fenntartható és kölcsönösen előnyös stratégiai kapcsolatnak az Európai Unió és Oroszország között nincs alternatívája. Ukrajna esetében mihamarabb négyoldalú tárgyalások megkezdésére van szükség Oroszország, az Európai Unió és az ukrán kormány valamint az ellenzéki pártok bevonásával. Az Unió vezetőinek tárgyalóasztalhoz kell végre ülniük, csak így kerülhető el a polgárháború szélére sodródott 60 milliós Ukrajna kettészakadása. Ez a mi igazi felelősségünk! A konfliktus élesedésével a magyar kormánynak mindent meg kell tennie a 150 ezer lelket számláló kárpátaljai magyarság védelmében." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, európai parlamenti képviselő a 32. EU-Oroszország csúcstalálkozó kapcsán rendezett plenáris vitában.

A szocialista politikus hozzátette: "Másfelől Európa nem engedhet elveiből! Változatlanul elvi alapon kell bírálni az oroszországi antidemokratikus fejleményeket, az igazságszolgáltatás hibáit, a külföldi támogatásban részesülő nem-kormányzati szervezetek ellen való fellépést, valamint a homoszexuálisok ellen irányuló intézkedéseket. A nézeteltérések megoldása azonban csak párbeszéddel, nem pedig a szovjet időkre emlékeztető nagyhatalmi politikával lehetséges."

"Ma Oroszország az EU harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere és az orosz külkereskedelem több mint fele az Európai Unióval zajlik. Elengedhetetlen ezért a Partnerségi és Együttműködési Megállapodás mihamarabbi megújítása. Megengedhetetlen hibának tartom ugyanakkor, hogy az Európai Parlament legutóbbi állásfoglalásában a vilniusi Keleti Partnerségi csúcsról Oroszországot nem nevezi stratégiai partnernek. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy a Szocsiban február 6-án kezdődő téli olimpiai játékokon résztvevő 16 magyar sportolónak sok sikert és eredményekben gazdag versenyzést kívánjak. " - emelte ki Tabajdi Csaba.