Az EU lépjen fel a választási regisztráció ellen - Olasz lapinterjú

Az Európai Unió fellépését sürgette a magyar választási regisztrációval szemben Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke a l'Unitá című baloldali olasz napilap vasárnapi számában megjelent interjújában.  

"Az Európai Unió nem csukhatja be a szemét és nem maradhat csendben a törvényesség újabb rombolásával szemben, melyet Orbán léptetett életbe... az előzetes regisztrációval megvalósul az intézményes diktatúra " - hangoztatta Mesterházy Attila a lapban.  

"Az EU állítsa meg a fasiszta sodródást" című interjúban az MSZP elnöke úgy vélekedett, hogy az Orbán-kormány minden eddigi intézkedését "az önkényuralom logikája sugallta, mely nem a jövőbe tekint, hanem a sötét, gyászos múltból meríti táptalaját minden téren szabadsággyilkoló politikával: a polgárjogoktól a szociális jogokig".

Mesterházy Attila szerint a választási regisztráció a nyolcmillió szavazásra jogosult magyarból több mint egymilliót kizár a szavazásból. Hangoztatta, hogy a Nobel-békedíjjal kitüntetett Európa "nem nézheti passzívan Magyarország fasisztává válását", ami - mint állította - "példa lehet a Kelet-Európában és máshol is egyre inkább gyökeret eresztő populista és Európa-ellenes pártok számára."

Az interjú az olasz baloldali napilap nyomtatott számában jelent meg, az online-kiadás azt egyelőre nem közölte.