Belföld, Külföld
2012. december 13. 11:48

Az EU mindenhol lépjen fel a tisztességes választások érdekében!

"Nagyon jó lenne, ha Európai Bizottság nem csak az unió határain kívül lépne fel a demokratikus, tisztességes választások érdekében, hanem az unió határain belül is." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője tegnap Strasbourgban, az Európai Parlament az ukrajnai politikai helyzetről szóló vitáján. A szocialista politikus szerint az Ukrajnában lezajlott, nemzetközi megfigyelők által bírált választást azért érdemes tanulmányozni, mert Magyarországon hasonló, sőt, ennél is súlyosabb demokráciaellenes folyamatok zajlanak a választási rendszer átalakítása terén.

"Felhívnám a figyelmet, hogy a magyar kormányzó többség által nemrég elfogadott választójogi szabályozás az ukrán törvénynél is jobban szűkíti a demokráciát." - jelentette ki a vitában Tabajdi. A szocialista képviselő szerint a kötelező regisztráció bevezetésével, a győztest kompenzáló választási rendszerrel, a választó kerületek átszabásával, a kilenc évre pártdelegáltakkal is telezsúfolt Nemzeti Választási Bizottsággal a magyar kormány lehetetlenné teszi a demokratikus, egyenlő esélyekkel zajló parlamenti választást.

"Egyetértek azzal, hogy az ukrajnai parlamenti választások nehezen nevezhetőek demokratikusnak, még ha nem is kísérték nagyszabású csalások. Ahogy azt a nemzetközi megfigyelők is megerősítették, sem a körülmények, sem a választási feltételek, sem a választási rendszer, sem a kampányszabályozás vagy a médiában való megjelenés nem volt demokratikus. A pálya erőteljesen lejtett a kormánypárt javára." - összegezte a helyzetet Tabajdi. A november 28-án lezajlott választáson Viktor Janukovics államfő pártja, a Régiók Pártja a listán elért szavazatarányának csökkenése ellenére is növelni tudta parlamenti frakciója létszámát.