2012. március 13. 13:35

Az EU túllépett a legnehezebb időszakon, de új kihívások előtt áll

"A gazdasági válság kitörése óta a márciusi EU csúcs volt az első találkozó, amely nem válságtanácskozással, nem tűzoltással telt. Az Európai Unió túllépett a legnehezebb időszakon, úgy tűnik, hogy a piacok végre megnyugszanak, és lassan stabilizálódik az euróövezeti államok gazdálkodása. Az uniós döntéshozók azonban még nem dőlhetnek hátra. Gazdasági téren legalább két nagy kihívással meg kell birkózniuk a közeljövőben: be kell indítani a gazdasági növekedést, munkahelyeket kell teremteni és meg kell oldani az euró, mint fizetőeszköz továbbra is fennálló szerkezeti problémáját" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, ahol a képviselők a márciusi európai tanácsülés eredményeit értékelték.

A szocialista képviselő kiemelte, hogy a tagállamok többségében ugyan sikerült megfékezni a költségvetési hiányt, de nem sikerült beindítani a gazdaság növekedését. "Növekedés nélkül hosszú távon kezelhetetlen az államadósság és nem teremthetőek új munkahelyek sem. Egyszerre van szükség költségvetési fegyelemre és átfogó uniós növekedési programra, a munkahelyteremtést ösztönző uniós fejlesztési csomagra."

Tabajdi Csaba arra is felhívta a figyelmeztetett, hogy továbbra sem megoldott az euró, mint közös fizetőeszköz alapvető szerkezeti problémája. "A euróövezeti válság során kiderült, hogy az egységes valuta nem képes kezelni az övezethez tartozó országok eltérő versenyképességi szintjét. Az euró elfedte és elfedi a versenyképességből adódó problémákat, a tagállami önálló árfolyampolitika hiánya pedig leszűkítette a nemzeti gazdaságpolitikák korrekciós lehetőségét. A legfőbb gond azonban az volt, hogy lehetővé vált a hatalmas államháztartási hiány olcsó hitelből történő felelőtlen finanszírozása. Görögország, Írország, Portugália, Spanyolország gazdasági nehézségei, államcsődközeli helyzete nem csak az érintett országok, de az euró közös kudarcát is jelentették. A közös valuta ezért alapvető reformra szorul!" - zárta felszólalását a szocialisták brüsszeli vezetője.