Az Európa-párti erőknek meg kell szervezniük magukat

Az Európa-párti erőknek meg kell szervezniük magukat
Az Európai Parlamenti választások nemcsak arról szólnak, hogy kik kerülnek be a testületbe, hanem egész Európa jövőjéről – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke csütörtökön Visegrádon, a közép-európai térség baloldali, szociáldemokrata pártelnökeinek találkozóján.

A házigazda szocialista pártelnök emlékeztetett: olyan erők szövetkeznek az európai integráció, együttműködés ellen, akik szélsőséges, populista eszméket vallva, a saját, hazai hatalmukat építve fordulnak az európai integrációval szembe. Ezért hoztuk létre Magyarországon is az Európa-párti erők szövetségét, hogy együtt küzdjünk azért, hogy az európai politika az együttműködésről és a mélyebb integrációról szóljon, és ne arról, hogy az EU-s pénzeket hazahordják, és barátok, rokonok viszik el.

A regionális pártelnökök találkozóján a cseh, szlovák, lengyel, horvát és bolgár résztvevők tárgyaltak a 2020 utáni EU-költségvetéssel kapcsolatos lehetséges, közös álláspontról, közös fellépést sürgettek az agrár és kohéziós támogatások intenzitásának fenntartásáért. Egyeztettek az európai ügyészséghez való csatlakozásról, a Frontex megerősítéséről és a munkaerő-elvándorlás miatti krízisről.

Tóth Bertalan elmondta: közös céljuk, hogy az EP-választáson minél több Európa-párti képviselő szerezzen mandátumot a térségben, ezért összehangolják a választási felkészülést és a kampányt. Rámutatott: ha a szélsőségesek, populisták hálózatot szerveznek, akkor az Európai-párti erőknek is meg kell szervezniük magukat.

 

DEKLARÁCIÓ
 
2018. november 29-én közép-kelet-európai országok szocialista és szociáldemokrata pártjainak vezetői gyűltek össze, hogy hagyományteremtő céllal olyan ügyekről egyeztessék pártjaik álláspontját, amely meghatározhatja a régió és az egész Európai Unió jövőjét az EP-választásokig, valamint azokon túl is. 
 
A találkozón egyértelművé vált, hogy mindannyiunk közös érdeke a rendszeres egyeztetés. Bár nem szükségszerűen értünk egyet minden egyes kérdésben, több az, ami összeköt, mint ami elválaszt minket, és erre az alapra kívánjuk építeni a további együttműködést.
 
Az alábbi nyilatkozatot tesszük:
 
1. Mi, a Közép-Kelet-Európa régió szocialista és szociáldemokrata pártjainak vezetői, hiszünk a közösség erejében és a párbeszédben. Patriótaként, baloldaliként és elkötelezett Európa-pártiként is felelősséget érzünk régiónk sorsának alakításáért, ezért a következő időszakban egymásra figyelve, szövetségben kívánunk cselekedni. Európa ma talán nagyobb veszélyben van, mint eddig valaha. Elfogadjuk, hogy amennyire esetleg kívülről fenyegetett, a béke és jólét európai projektje ma éppen annyira sebezhető is ahhoz, hogy önmagát eméssze fel belülről. Mindez az erősödő Európa-ellenes szélsőségekben nyilvánul meg, mi pedig nem nézhetjük tétlenül, ahogy ezek az erők átveszik az irányítást és romba döntik mindannyiunk európai álmát. Hisszük, hogy ezt a politikai küzdelmet szövetségben kell megvívnunk.
 
2. Baloldaliakként a társadalmunkban tapasztalható óriási egyenlőtlenségek megszüntetését tekintjük egyik legfontosabb feladatunknak – tagállami, valamint uniós szinten egyaránt. Éppen ezért mi a szociális Európában hiszünk, amelyet a szolidaritás, a társadalmi igazságosság, a tisztességes vagyonelosztás, a nemek közötti egyenlőség, a magas színvonalú közoktatás és közegészségügy, a minőségi foglalkoztatás valamint a fenntartható fejlődés alapjaira kell helyezni. A szociális Európa hozzájárulhat a régiós bérek felzárkóztatásához és a mára komoly munkaerőhiányt okozó elvándorlás leállításához és visszafordításához. 
 
3. Az EU költségvetési keretprogramja (MFF) hosszú távon meghatározza az EU, és benne a mi régiónk jövőjét is. Meggyőződésünk szerint a régió érdeke, hogy az EU több és célzottabb forrással rendelkezzen, ezért a pénzügyi előirányzatok összegének emelését javasoljuk a felzárkóztatást elősegítő kohéziós alapok, agrár- és egyéb fontos támogatások csökkentése helyett. Érdekünk az uniós költségvetés hatékony, korrupciómentes felhasználása, és stratégiai jelentőségűnek tartjuk, hogy az oktatás, az egészségügy, a felzárkóztatás és a digitalizáció feladataira összpontosítsunk. 
 
4. Tisztában vagyunk vele, hogy az Európai Unió költségvetését károsító bűncselekményekkel okozott potenciális kár mértéke óriási, és sajnálatukat fejezik ki amiatt, hogy a gyanús ügyek nagy hányada felderítés nélkül marad. Ezért melegen üdvözöljük az Európai Bizottság Európai Ügyészség létrehozásáról szóló javaslatát, és csatlakozásra bátorítjuk az eddig még nem csatlakozott tagállamokat. 
 
5. Azokkal ellentétben, akik politikai haszonszerzésre kívánják felhasználni a migrációs helyzetet, mi a megoldásra törekszünk. Hisszük, hogy a jelenkori és jövőbeli migráció kezelésében egyszerre kell jelen lennie a humanitárius, a biztonsági és a szociális szempontoknak. Ezen túlmenően komoly lépéseket kell tenni a származási országokban a gazdasági és társadalmi helyzet javítására. Következetesen támogatjuk az Európai Unió külső határvédelmének megerősítésére irányuló intézkedéseit, valamint az ennek érdekében tett közös erőfeszítéseket, így a Frontex hatáskörének és költségvetésének bővítését is. 
 
6. Az éghajlatváltozás, környezetünk pusztulása minden kétséget kizáróan nyilvánvalóvá vált, világosan megmutatkozott. A vízszűkétől a mérgező élelmiszereken és a hulladékkezelésen át az üvegház hatású gázok csökkentéséig és a biodiverzitás zsugorodásáig valamennyi területen komolyan fontolóra kell venni a közös fellépést.
 
7. Megállapodtunk abban, hogy a körültekintés nélküli termelés és fogyasztás régi modelljét Európában új közmegegyezésnek kell felváltania, amely jólétet teremt, de tiszteletben tartja a környezetünk szabta korlátokat. A társadalmi, gazdasági, politikai és területi egyenlőség áll értékrendünk középpontjában. Európának nem szabad megfeledkeznie azokról a közösségekről sem, amelyeket kiváltképpen megvisel ez az átállás, így a függő térségek szénbányászattól és az energiaigényes iparágak munkásait.
 
8. Az egyenlőség a szociáldemokrata irányelvek egyik alappillére. Foglalkoznunk kell az élelmiszerek és egyéb fogyasztási cikkek minőségében tapasztalható kettősség problémájával is, azaz a látszólag azonos, valójában rosszabb minőségű termékek forgalmazásának gyakorlatával, amely főként Közép-Kelet-Európa országait érinti. Teljes mértékben támogatjuk az európai együttműködést abban a harcban, amely az ellen folyik, hogy kétféle minőségben kerüljenek termékek az egységes piacra. Gondoskodnunk kell róla, hogy ne legyenek másodosztályú termékek, másodosztályú fogyasztók az Európai Unióban.
 
9. Szocialista pártcsaládunk bizottsági elnökjelöltjét tisztelettel arra kérjük, hogy az előttünk álló, közös EP-választási kampány során a fentieket figyelembe venni szíveskedjen. 
 
Visegrád/Magyarország – 2018. november 29. 
 
 
SDP Croatia
 
BSP Bulgaria
 
ČSSD Czechia
 
SLD Poland
 
MSZP Hungary 


Kapcsolódó galéria: Regionális pártelnökök találkozója

A további képek megtekintéséhez kattintson ide »

Kapcsolódó párttagok