Az Európa Tanács Konvenciója a nők elleni és a családon belüli erőszakról

Öt európai parlamenti képviselő különböző frakciókból kezdeményezi, hogy az EU csatlakozzon az Európa Tanácsnak a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló egyezményéhez.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő az elsők között támogatta aláírásával a kezdeményezést.

November 25-e jelzi a nemzetközi napot, amely a nők elleni erőszak ellen küzd. Ez a figyelemfelhívásnak egy fontos momentuma, de nem kárpótol azért a többi 364 napért, amikor a nők emberi jogaik durva megsértésének áldozatai maradnak.

Manapság az Európai Unióban naponta hét nő hal meg családon belüli erőszak miatt, és becslések szerint minden ötödik európai nő valamikor az élete során családon belüli erőszak áldozata lesz. A nők elleni erőszakkal való küzdelemnek nagyon fontos lépcsője lehet az egyezmény életbelépése, melyet eddig 25 ország, köztük 16 európai uniós tagállam írt alá, és egyetlen állam, Törökország ratifikált.

Dr. Gurmai Zita az Európai Szocialista Párt Nőszervezetének elnöke arra kérte valamennyi képviselőtársát - pártállástól függetlenül - , hogy támogassák a kezdeményezést. Kifejezte továbbá bizakodását aziránt, hogy a felelős miniszter meggyőzi a miniszterelnököt, és Magyarország is csatlakozik a konvenciót aláíró országokhoz, valamint az elsők között ratifikálja.

Halász Pálma népi kezdeményezése az Európai Parlamentben visszhangra talált. Nem véletlen, hogy egy alulról jövő demokratikus építkezés összeér egy európa tanácsi és – remélhetőleg – európai parlamenti kezdeményezéssel. Nyilvános meghallgatásra van szükség azért, hogy a civil szervezeteket pártállástól függetlenül meghallgassák a közeljövőben.