Az Európa Tanács szerint is veszélyben a magyar jogállamiság!

A Fidesz vonja vissza a demokráciát és a jogállamiságot veszélyeztető alkotmánymódosításait!

"Az, hogy Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára a magyar Alaptörvény negyedik módosításáról tartott szavazás elhalasztását kérte, határozott figyelmeztetés a magyar kormány számára. Figyelmeztetés, hogy az Orbán-kormány közel áll ahhoz, hogy még messzebb kormányozza Magyarországot Európától, hogy még súlyosabban megsértse a magyar állampolgárok jogait." - mondta Tabajdi Csaba és Göncz Kinga szocialista EP-képviselő ma Brüsszelben, reagálva a főtitkár ma kiadott nyilatkozatára.

Jagland közleményében azt írta, "aggályosnak tartja az alkotmánymódosítás összeegyeztethetőségét a jogállamiság elvével", ugyanis a Fidesz az alkotmány módosításával újra be akarja vezetni azokat az intézkedéseket, amelyeket korábban az Alkotmánybíróság megsemmisített. Jagland szerint ez azt a benyomást kelti, hogy "a kormány az Alkotmánybíróság felülbírálására kívánja felhasználni kétharmados parlamenti többségét, és ez veszélyeztetheti a fékek és ellensúlyok demokráciákon belüli alapelvét".

"Máris megbukott a Fidesz az elmúlt hónapokban hangoztatott állítása, miszerint az Európa Tanács szerint sincsen semmi baj a magyar jogállamisággal" - utalt Göncz Kinga arra, hogy januárban a Fidesz a főtitkár egyik közleményét torzítva arról beszélt: nem merülnek fel aggályok a médiaszabályozással és az igazságügyi reformmal kapcsolatosan. "Jagland mostani közleményét már a Fidesz sem tudja eléggé félrefordítani. Remélem, hogy az az Orbán-kormány, amely egy hónappal ezelőtt Thorbjorn Jaglandra hivatkozott, most ugyanúgy elfogadja irányadónak az Európa Tanács véleményét és visszavonja ezeket a káros és minden ízében diktatórikus módosításokat." - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.