2012. október 02. 09:01

Az Európai Bíróság döntése új alkotmányos helyzetet teremt-e?

"Hazánk jelenleg nem mentes génmódosított növényektől. A magyar gazdák nem termelnek - alkotmány szerint - nem is termelhetnek génmódosított növényeket. Az állattenyésztésben azonban a behozott takarmánykeverékek döntő többsége latin-amerikai eredetű szóját tartalmaz, melynek döntő többsége génmódosított. Így a génkezelt növények veszélyeinek továbbra is kitesszük magunkat. Fontos lenne, hogy megtiltsunk minden olyan élelmiszer forgalmazását Magyarországon, amely bizonyíthatóan káros az egészségre, illetve környezetünkre. Nincs-e ellentmondás az Alaptörvény rendelkezéseivel?" - tette fel a kérdést Tabajdi Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja. "A helyzetet tovább bonyolítja az Európai Bíróság szeptemberi ítélete, amely szerint a tagállamok nem tilthatják meg, hogy területükön a gazdák génmódosított növényeket termesszenek. Ez a döntés ellentétben áll a magyar Alaptörvény XX. cikkével, amely tiltja a genetikailag módosított növények hazai termesztését."

Az Európai Bíróság 2012. szeptember 6-án megerősítette, hogy az európai gazdák termeszthetnek olyan génmódosított növényeket, amelyeket az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal engedélyezett. A tagállamok nem tilthatják meg általános jelleggel területükön az ilyen növények termesztését. Az sem képezheti a termesztés akadályát, ha az érintett tagállam késlekedik a génmódosított és hagyományos növények együtt-termesztését szabályozó előírások meghozatalával, ahogy azt az ítéletben érintett olasz hatóságok tették.

"Amikor élelmiszerbiztonsági szempontok alapján joggal ellenezzük a génmódosított növényeket, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy azok az európai- és magyar élelmiszerláncban évek óta jelen vannak. A Magyarországra behozott kukorica és szója esetében egyáltalán nem biztosítható azok GMO mentessége. Ezért a génmódosított növények kérdését mihamarabb tisztáznunk kell. Nem elég az alkotmány rendelkezése, ha a mindennapok világa más!" - fogalmazott Tabajdi Csaba, az EP Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának tagja.